Варненци напират за обучение в Оксфорд и Виена
Варненци напират за обучение в Оксфорд и Виена / netinfo
1200 младежи са проявили желание да подадат документи да кандидатстват в 18 водещи чуждестранни университета. Варненци са кандидатствали в престижни университети като тези в Оксфорд, Виена, Хага и Кьолн. Това стана ясно на кандидат-студентското изложение “ Световно образование”, което се провежда във Варна.

На форума в хотел "Голден тюлип" 18 водещи чуждестранни университета представят учебните си програми за 2008-2009 година. Така всяко учебно заведение ще представи критериите си за прием на студенти, както и нужните документи, които се подават за стипендия.

Организаторите съобщиха, че след като България е била приета в Европейския Съюз, семестриалните такси за европейските университети са намалели тройно за сънародниците ни. Така, за да учите в английско учебно заведение една година ще струва 3145 паунда, а за Холандия годишната такса е 1600 евро.

За сега единствената страна, която предлага безплатно обучение в Европа, е Дания. Чуждестранни представителства на подобни университети има и в България. Това е Американският университет в Благоевград, който за една годна е получил дарение в размер на 2 милиона долара от български гражданин, живеещ в САЩ. Дарението ще се използва за стипендии на български младежи, пожелали да учат икономика в университета.