Варна се размина с домакинството на ПАЧИС
Варна се размина с домакинството на ПАЧИС / Дарик Варна, архив

Планираното за май домакинство на Варна на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) отпада. Причината е предсрочното прекратяване на функциите на Парламента, обяви пред Дарик вече бившият варненски депутат Димитър Атанасов, който бе избран за вицепрезидент на асамблеята за периода на ротационното председателство на страната ни.

По време да варненското домакинство тук трябваше да се срещнат председателите на парламенти на страните членки на ПАЧИС.

„Не може да бъде спазена процедурата по встъпване на новите членове на парламентарната делегация в мандата им в ПАЧИС, както и да бъдат изпълнени ангажиментите на Република България във връзка с осигуряване на всички условия за провеждане на мероприятието". Това се посочва като причина за прекратяване на обществената поръчка за избор на 5-звезден хотел във Варна или близките курорти, който трябваше да приеме мащабното събитие в периода 19-25 май. Поръчката, обявена от Народното събрание, бе на стойност 264 180 лева без ДДС.

Освен приходите за региона, Варна ще се размине и с възможностите за бизнес и реклама. Покрай асамблеята се очакваше в града да пристигнат представители и на най-голямата бизнес организация на малкия и средния бизнес в Турция ТУСКОН.

Съществува обаче вариант престижният форум да се проведе в края на юни в София. Столицата е предпочетена, тъй като в разгара на летния сезон край морето е трудно да се организира подобно мащабно мероприятие и на 140 делегати да бъдат осигурени условия за спокойна и ползотворна работа, обясни Димитър Атанасов. Решението за провеждане на асамблеята в София обаче трябва да бъде взето от новото Народно събрание. Ако изборът на парламентарен председател и състав на комисиите зацикли, чисто теоретично и София може да се размине с домакинството на асамблеята, коментира Атанасов.

ПАЧИС е парламентарно измерение на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество - международна регионална икономическа организация на страните от Черноморския регион. В ПАЧИС членуват 12 държави - Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Украйна. Държавите ръководят организацията на ротационен принцип, като се сменят на всеки 6 месеца. Функциите на президент поема председателят на Парламента на държавата домакин.

България пое ротационното председателство в края на ноември. Българското председателство преминава под знака на 20-та годишнина от създаването на ПАЧИС.