Варна се пребори! Битката за културна столица продължава срещу София, Пловдив и Търново
Варна се пребори! Битката за културна столица продължава срещу София, Пловдив и Търново / Дарик Варна, архив

Варна победи в първата селекция на градовете-кандидати за културна столица на Европа през 2019 година. Резултатите бяха обявени на пресконференция в Министерство на културата. Другите градове-победители в първата селекция са София, Пловдив и Велико Търново.

Резултатите съобщи г-н Стийв Грийн от Обединеното кралство – председател на Международното жури за подбор, което определи кои от 8-те български градове – кандидати продължават на втория етап от конкурса за избор на Европейска столица на културата 2019 в България.

Екипът, изработил апликационната форма на проекта „Варна - кандидат за Европейска столица на културата 2019“, воден от кмета Иван Портних, се представи на 10 декември пред 13-членното жури - седем представители от Европа и шестима експерти от България. В надпреварата участваха Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Русе, София и Шумен.

Международното жури, което определя кои от градовете-кандидати ще продължат на втория етап от конкурса, прави своя избор в съответствие с критериите, установени в Решение 1622/2006/ЕО на Европейския парламент и на Съвета. Двата основни принципа при оценяването на предложената културна програма от градовете - кандидати, са: тя да привлича гражданското участие, чуждестранни туристи и да стимулира европейското културно сътрудничество. Важно е предложената програма да е устойчива, изпълнима и да стимулира дългосрочно културно и социално развитие на града