Варна се бори с детската агресия
Варна се бори с детската агресия / netinfo

10% e ръстът в броя на учениците, които проявяват агресия през последните години, информира зам.-кметът по въпросите на здравеопазването доц. Христо Бозов. Той посочи, че за справянето с проблема е нужна активна позиция както на специалистите, така и на обществото. Сред сериозните проблеми,  пред които е изправено подрастващото поколение, са употребата на алкохол, цигари и наркотици, рисковото сексуално поведение, опасностите на интернет, трафика на хора и др.

Община Варна има участие в три международни проекта, които се борят с употребата на психоактивни вещества. Идеята е да се черпи световен опит,  посочи доц. Бозов. Първият проект се осъществява между 20 страни от Европейския съюз и 27 страни от  Латинска Америка. В международната мрежа на втория проект членуват 264 общини от 30 европейски държави. Варна е част от него от 2002 година. Приоритет са превантивните и реструктивни мерки срещу психоактивните вещества, борбата срещу опитите за легализация на марихуаната. В третият проект са включени експерти, които работят за намаляване на търсенето и разпространението на психоактивни вещества сред лишените от свобода.

Освен, че черпи международен опит през последните години Варна развива и много програми, проекти и кампании за превенции на детето у нас. Някои от тях водят началото си от преди години, други стартираха през тази година, заяви Светлана Коева, шеф на общинска дирекция “Превенции”. По последни проучвания и изследвания сред подрастващите прилагането на превенция за употребата на психотропни вещества вече би трябвало да засяга много по-ниска възрастова граница от досегашната, каза Коева. Ако досега програми срещу употребата на алкохол и цигари са обхващали ученици от 9-ти до 11-ти клас, то вече трябва да се насочени към децата между 11 и 14 години. Тази година в програмата за превенция на агресивно поведение при деца от 1-ви до 4-ти клас са се включили 103 ученика от І-во Основно училище. В програмата за рисково сексуално поведение от 5-ти до 7-ми клас са се включили 200 ученици в 10 клуба за извънкалсана работа. Общият брой реализирани проекти през тази година е 21, чиято обща стойност е 100 000.

Сред инициативите за превенция на детето са и редица кампании. Тази, свързана с насилието, е реализирана от януари до март 2009 година. Включвала е прожектирането на филма “Умирай лесно” , който е гледан от 6 000 ученици. Сред останалите кампании са “Не шофирай, ако си пил” , “Лято без риск” , "Ваканция здравей! Да играем безопасно!” и др. В момента тече кампанията “Против агресията и КАТ”.

Председателят на сдружението на младите психолози във Варна Петя Събева съветва родителите да общуват повече с децата си и да обръщат сериозно внимание, ако забележат нередности в поведнието им.