Аквахаус Термал&Бийч
Аквахаус Термал&Бийч / buildingoftheyear.bg

Варненска област е представена с 4 номинации в тазгодишното издание на националния конкурс „Сграда на годината". Най-престижното събитие за награди в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата ще отличи най-значимите реализации, получили разрешение за ползване през годината.

Варненските номинации са два пъти по-малко от миналата година (тогава бяха 9), а приз грабнаха 4 предложения от региона.

Варна с четири награди от конкурса "Сграда на годината" (СНИМКИ)

В категорията „Атракционни сгради” сред претендентите тази година е Аквахаус Термал&Бийч. Термалният комплекс в курорта „Св. св. Константин и Елена” разполага с 14 басейна и водни съоръжения, групирани в зони с различна функция.  Концепцията на комплекса е  съобразена с цялостната визия за развитието на курорта -  средиземноморска архитектура с характерната й атмосфера, съчетаване на почивката чрез плажуване  и релакс балнеология, СПА и Wellness, зони за спорт, рехабилитация и възстановяване. 

В първия български морски курорт се намира и една от сградите с номинация в категорията „Жилищни комплекси от многофамилни сгради”. Комплекс Carpe vita е разположен в сърцето на „Св. св. Константин и Елена”. Създаден и проектиран, за да съчетае романтиката на курорта, красотата на природата и функционалността на една модерна сграда. Състои се от пет сгради с апартаменти, открити басейни, градина и зона за отдих, СПА, детски кът и паркоместа. 

Carpe vita buildingoftheyear.bg


Варненска сграда е конкурент в категорията „Жилищни сгради до 10 000 РЗП”. Проектът Санта хоум е разполoжен в местност Траката. Имотът се е ползвал като газостанция, но качествата му – добро местоположение и лесен достъп, леко наклонен терен с южно изложение и красивата гледка към морето, го правят атрактивен за жилищно строителство. 

Санта хоум buildingoftheyear.bg


Най-новият хипермаркет на веригата „Кауфланд” в морската столица е кандидат за отличие в селекцията „Производствени, логистични и търговски сгради". В описанието на обекта се отбелязва, че е разположен върху имотът е с площ близо 14,5 декара и граничи с три улици. Застроената площ на хипермаркета е 7 453 кв.м, а общата РЗП е 14 905 кв.м. Озеленената площ е 4347 кв.м. Отоплението и охлаждането на сградата е решено посредством технология, използваща отпадната топлина на хладилната инсталация. 

buildingoftheyear.bg


За приз в 12-те категории на „Сграда на годината" тази година се състезават близо 70 сгради. С най-много номинации са новопостроени сгради в столицата София. Сериозно присъствие имат и областите Пловдив и Бургас.

Право на участие в конкурса имат всички реализирани сгради на територията на страната, получили разрешение за ползване в периода от 1 ноември 2016 до 20 ноември 2017. За всяка кандидатура се заплаща регистрационна такса от 600 евро без ДДС.

Основните критерии при избора на победител за съответната категория са цялостното представяне на сградата, вътрешната и външна архитектура, строителството, конструкцията, разположението, ползата за обществото, влиянието върху околната среда, интериорът и дизайнът.

Най-значимите реализации в България, получили разрешение за ползване през годината, кандидатстват и преминават през оценка на авторитетно жури от уважавани представители на браншовите организации и представители на бизнес средите.

И тази година начело на журито ще е зам.-министърът на МРРБ Деница Николова. Сред  журиращите (общо 31 на брой) има и двама варненци - арх. Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите в България, и главният архитект на Община Варна арх. Виктор Бузев. 

Церемонията по награждаване на победителите ще се състои на 14 декември в София. От 1 до 14 декември ще се проведе онлайн гласуване на сайта на конкурса за определяне на „Сграда на публиката 2017".

Национален конкурс "Сграда на годината" е учреден през 2002 г. Организира се от Градът Медиа Груп под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с подкрепата на браншовите организации в областите на проектирането и строителството.