Вадят подводница „Слава” на сушата, ще става музей
Вадят подводница „Слава” на сушата, ще става музей / Impact Press Group

Пенсионираната подводница „Слава" ще бъде превърната в музей, като за целта ще бъде извадена на сушата. Тези дни се очаква заповед на военния министър за предоставяне на подводницата на Община Варна. След това ще бъде обявен конкурс за проект за място и начин на излагане на подводницата. Това разкри капитан Станко Станков, председател на Съюза на подводничарите. Те са инициатор на идеята, с подкрепата на Община Варна.

Последната гордост на подводния ни флот ще бъде изложена на сушата, за да бъде по-достъпна за гражданите, както и заради по-ниските разходи по поддръжка, обясни капитан Станков.

Засега предложенията за разполагане на плавателния съд са три - в пристанище Варна, товарно място 2 или 3 (бъдещата атракционна зона), на крайбрежната алея, под торпедоносеца „Дръзки", и на панорамната площадка в парк „Аспарухово".

За да бъде улеснен достъпът към вътрешната част е възможно на места корпусът да бъде изрязан. С помощта на мултимедия ще бъде демонстрирано предназначението на всеки отсек, без интериорът да бъде съществено нарушен. Обмисля се идеята към експозицията да бъдат добавени снимки.

Атракцията ще бъде готова вероятно през 2014 г. Не са правени разчети колко средства са нужни за реализацията на идеята. Засега не е ясно и откъде ще дойдат.

Вадят подводница Слава на сушата ще става музей
netinfo

Кадър от последното плаване©submariners-bg.com

„Слава" е дълга 76 и широка 7 метра. С пълно оборудване тежи около 1700 тона. Произведена е през 1959 г. в Съветския съюз по проект "633" или НАТО-клас "Ромео". На официална церемония през ноември 2011 г. подводницата бе извадена от състава на Военноморските сили.

Днес стана ясно, че другата пенсионирана подводница на ВМС - „Надежда", ще отиде за скрап. Първоначално „Надежда" бе спрягана за музей, но след бракуването на „Слава" бе решено именно тя да стане експонат.

Вадят подводница Слава на сушата ще става музей
netinfo

Подобна атракция вече има във Владивосток©photovladivostok.ru

Военните подводничари са со поставили още една амбициозна цел. Във връзка с 1300 години от битката на Хан Тервел с арабите край Константинопол, вече се работи по идеята през 2018 г. да бъде издигнати паметници на хана в Истанбул, Брюксел и в старата българска столица Плиска. „Идеята ни е не ние, а Европа да чества това събитие. Историците основателно смятат, че тази битка на Хан Тервел със сарацините е предотвратила погубването на християнската цивилизация още през VIII век", отбеляза капитан Станков. За реализация на идеята ще се търси съдействие от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

С чествания днес и утре Съюзът на подводничарите ще отбележи първия си юбилей. По случай 5 години от създаването на Съюза днес се провежда кръгла маса на тема „Наличието на подводен флот - условие за поддържане на балансирани ВМС". В събота пред барелефа на контраадмирал Иван Вариклечков на стената на Щаба на ВМС ще бъдат положени цветя. Вариклечков е първият български адмирал на действителна военна служба и помощник командир на първата българска подводница.