В Балчик започва Петият фест на късометражното кино
В Балчик започва Петият фест на късометражното кино / netinfo
В „Двореца” край Балчик тази вечер ще се открие Петият международен фестивал за късометражно кино. Станалата традиционна кинопроява ще продължи до 15 септември. Фестивалът е разделен на четири категории – игрално, документално, експериментално и анимационно кино, като представяните филми трябва да са с продължителност до 45 минути.

В Балчик ще гостуват млади кинотворци от Швеция, Англия, Полша, Германия, Шри Ланка, Китай, Непал, Испания, Палестина, Финландия, България.

Официалната програма на фестивала е разделена на конкурсна /международна, българска и телевизионна/ и образователна /уъркшопове, лекции, дискусии върху представените филми/.

Заявките за участие в международната конкурсната програма тази година бяха 1630 от 62 държави. 84 от тях бяха одобрени на предварително гледане, разделени в 4-те конкурсни категории.

Заявките за участие в българската програма са 142, от които 41 са селектирани за участие.

Най-много филми бяха получени от България, Великобритания и Германия. Най-късият филм е “Муха” (Испания, 60 сек.), а най-дългият – "Алтернатива на любовта" (Германия, 31мин.)

В рамките на фестивала ще бъдат проведени две филмови предизвикателства. Първото по традиция се състои в заснемане и монтиране в рамките на 48 часа на 5 минутен късометражен филм.

24-часово предизвикателство е за създаване на реклама със социална тематика.

За първи път на плажа пред "Двореца" са разпънати три шатри, в които участниците в кинофорума ще могат да гледат филмите и да провеждат срещи, семинари и партита.

Най-добрите филми ще бъдат промотирани на специални събития и на всички фестивали, с които « Двореца» поддържа партньорски отношения и обменя продукция.