Уволняват Калинка, ако Инспекцията по труда разреши
Уволняват Калинка, ако Инспекцията по труда разреши / снимка: btv.bg

Калинка Пенчева, говорител на варненската полиция, да бъде уволнена. Това е становището на комисията, която провери поведението на Пенчева, обидила в ефир автора на снимката на заспали полицаи в патрулна кола във Варна Боян Максимов.

Пенчева обаче се ползва от специалната закрила по Кодекса на труда, тъй като е майка на дете до 6-годишна възраст. В тази връзка до Главна дирекция „Инспекция по труда" са изпратени заверени копия от материалите, събрани от проведеното дисциплинарното производство. След като вземе предвид становището на инспекцията, вътрешният министър Цветан Цветанов ще се произнесе окончателно, съобщават от МВР.

Причина за скандала стана изявление на говорителя на МВР-Варна от началото на седмицата. В телевизионно интервю Калинка Пенчева назовава с думите "селски глупак" младежа, извикан на разпит, защото публикувал във Facebook снимки, на които местни полицаи спят в патрулка.

Дисциплинарното производство срещу Пенчева беше образувано със заповед на министър Цветанов. След скандала премиерът Бойко Борисов нареди на ръководството на МВР да я уволни. Цветанов обаче разпореди дисциплинарна проверка по случая.

Комисията, разследвала случая, е съставена от служители от отдел „Дисциплина и дисциплинарна практика" на дирекция „Човешки ресурси" и дирекция „Пресцентър и връзки с обществеността" в МВР. Дисциплинарно разследващият орган е преценил, че на Пенчева трябва да бъде наложено дисциплинарно наказание "уволнение" и прекратяване на служебното правоотношение. Мотивите за предложението са, че служителката е нарушила Етичния кодекс за поведение на държавните служители на МВР.

Трийсетина души се събраха на протест в неделя на езерото Ариана в София в подкрепа на варненеца Боян Максимов, снимал спящи полицаи в работно време. Митингът беше организиран в социалната мрежа Facebook. Причината за недоволството е отношението на полицията към Максимов, който беше привикан на разпит след като качи снимката в интернет.