Историята в картинки
Историята в картинки / netinfo
Екипът и ХАЛЕ 3 канят всички деца и родители на премиерата на първите три епизода от първия сезон на документалния уеб сериал за деца „Историята в картинки“. Прожекцията ще бъде на 29 юли от 12:00 часа в ХАЛЕ 3 (бул. Христо Ботев 3). 

Първият епизод ще ни запознае с началото на човешката цивилизация. Ще се потопим в Праисторията. Ще ловуваме и събираме плодове и билки за оцеляване. Ще се опитаме да загатнем, защо и как хората са започнали да рисуват. Фокус на епизода е Пещера Магура, което е единственото място по българските земи с пещерни рисунки, обещават организаторите.. 

Вторият епизод ще ни запознае със Солницата, древния град в близост до Провадия. Ще видим за какво се е използвала солта по онова време. Ще започнем да търгуваме с далечни земи. Ще стройм къщи и ще отглеждаме земеделски култури. Фокус на епизода освен Солницата е и Варненският неолитен некропол, най-старото златно съкровище в света. 

Третият епизод ще ни запознае с живота на Траките. Ще пируваме с тракийски цар. Ще създаваме приятелства и ще се борим срещу нашественици. Накрая с погребален ритуал, ще изпратим тракийския цар към отвъдния живот. Фокус на епизода ще е Александровската гробница.

Режисьор е Теодор Роков. Художници  - Вероника Трайчева и Елена Митева. Музиката е дело на Цветан Момчилов. По идея на Янко Кутин. 

„Очакваме след прожекцията да чуем вашето мнение. Препоръките и съветите ви са добре дошли”, отбелязват организаторите.

„Историята в картинки“ е проект, част от програмата на „Варна - Европейска младежка столица”.