Търговци масово не издават касов бон
Търговци масово не издават касов бон / НАП Варна

Инспекторите от НАП Варна започнаха масови проверки по Северното Черноморие, за да установят спазени ли са новите законови изисквания. Всички търговци и институции, които издават билети срещу своите услуги, трябва да са закупили и регистрирали в НАП касов апарат, с който да отчитат продажбите си след 20 юли.

От 21 юли касовите бележки са задължителни при продажбата, например, на билети за посещение на музей, спортни събития, концерти, за ползване на шезлонг, чадър на плажа и др. Това го налагат промените в Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства.


От началото на юли до момента от инспекторите от НАП Варна са извършени 89 проверки на плажове и търговски обекти разположени около тях. По време на осъществения контрол са съставени 48 акта за административно нарушение, като най-често те са за неиздаване на касови бележки.

Установени са и четирима търговци, които са издавали билети за предлаганите услуги, вместо бележки от касов апарат с дистанционна връзка с НАП. За това нарушение също са съставени актове, като глобата за тях може да достигне до 10 000 лева.

Присъствието на данъчните инспектори по Северното Черноморие ще бъде засилено до края на летния сезон, като обхватът на проверяваните обекти ще бъде разширен. Съвместно със служители на Комисия за защита на потребителите варненските данъчни започнаха проверки и на обменните бюра. Основната цел на проверките е да се установи отчитат ли се коректно обмените на валута и спазват ли се правилата на Валутния закон.

От НАП Варна съобщават още, че 50 рискови обекта по морето, които отчитат нереално ниски обороти на фискалните си устройства, се наблюдават дистанционно и предстои да бъдат посетени от служители на приходната агенция.