Трима митрополити и Бойко идват за велик събор във Варна
Трима митрополити и Бойко идват за велик събор във Варна / netinfo

С участието на над 1000 делегати от 27 страни и България днес във Варна започва първият  Велик събор на българите по света. Съорганизатори на събитието са община Варна и Научният център за българска национална стратегия.

Свикването на събора е първият опит на граждански (неправителствени) организации да се вслушат във волята, желанията и стремежите на нашите сънародници, живеещи в България и чужбина.

По време на тридневния форум се предвижда да бъде създаден Световен парламент на българите, който ще заседава един път годишно във Варна. На тези заседания ще се обсъжда взаимодействието между българските диаспори по света, както и между тях и родната им страна. Ще бъде създадена и Асоциация на българите по света, обясни проф. Григор Велев, директор на Научния център за българска национална стратегия .

Сред другите важни въпроси, които ще бъдат разгледани на събора, са незаконното присъединяване на Западните покрайнини към Сърбия, статута на българите в Гърция, турцизирането на българското население в Родопите, приемането на Петата редакция на българската национална доктрина и новата национална политика спрямо българското население в Македония.

Първият  Велик събор на българите по света ще се проведе в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта. Откриването е насрочено за 12.00 часа днес. Преди това от 9.00 часа в Морската градина трима български митрополити ще отслужат празничен молебен - варненският и великопреславски Кирил, видинският Дометиян и русенският Неофит.

Сред поканените на форума са президентът Георги Първанов, премиерът Сергей Станишев, министри, лидери на партии, областни управители и кметове. Първанов и Станишев най-вероятно няма да уважат събитието, за което се очаква във Варна да пристигнат външният министър Ивайло Калфин и кметът на София и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, научи Дарик.