Три формации си стиснаха ръцете за новия местен парламент
Три формации си стиснаха ръцете за новия местен парламент / Дарик Варна, архив

В деня на балотажа беше формирана група "Заедно за Варна", която ще работи в рамките на новия Общински съвет в морския град. В нея влизат избраните общински съветници от Експертната гражданска листа на Добромир Джиков, "Промяна за Варна" и "Атака".

Групата ще се състои от осем души: по трима от коалиция „Промяна за Варна” и листата на Джиков и двама – от „Атака”.

Представителите на трите формации се договориха да обединят усилията си, за да може дейността на Общинския съвет да бъде оптимално ефективна. Те определиха контактна група за разговори и преговори с останалите политически сили в състав – Петър Липчев, Добромир Джиков, Станислав Темелков. Същевременно останаха отворени и за други партии.

В споразумението те записаха, че всички партийни пристрастия и противоборства трябва да приключат непосредствено след изборите. „От този момент водещи могат да бъдат само държавническият подход и интересите на варненци”, допъват от новосформираната група „Заедно за Варна”.

Миналата седмица ГЕРБ и още четири политически формации се споразумяха за сформиране на дясно мнозинство в Общинския съвет на Варна за мандат 2011-2015 година. Управляващата партия, коалиция „Варна утре”, „Нашият град”, Синята коалиция и „Свободен избор-Екогласност” подписаха споразумение за сътрудничество, за да може практиката на групиране „по интереси” в местния парламент и коалирането без идейна и програмна основа да бъде забравена веднъж завинаги.

В новото мнозинство официално влязоха 28 общински съветници. Те обаче ще могат да разчитат и на Тодор Мутафов, председател на „Обединен блок на труда”, който също заяви своята подкрепа.