/ Община Девня
"Циментов май направи бууум" – този сигнал, придружен със снимка, изпрати читател на фейсбук страницата „Девня – древна и съвременна“. Очевидецът, живеещ в горната част на Девня, свидетелства, че около 14,00 часа е чул глух тътен, който го е провокирал да се доближи до прозореца на дома си, за да види това, което веднага е заснел – гъста перелина бял дим буквално е забулила завода "Девня Цимент", намиращ се в землището на квартал "Река Девня".
 
От предприятието съобщиха, че причината за възникналата ситуация е токов удар. Вследствие на неравномерно подаване на ток от страна на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), захранването в “Девня Цимент“ е спряло за секунда, което е довело до блокиране работата на праховия филтър и запрашаване на района. 
 
РИОСВ-Варна е уведомена за случая. От "Девня Цимент" съобщиха, че отделените в приземния атмосферен слой замърсители са от изходен продукт, но засега не са уточнили от каква суровина е той - дали от RDF отпадъци, или от производство на цимент. От предприятието обещаха да изпратят официално писмо до Община Девня във връзка със създалата се ситуация.