Лисичата опашка над Агрополихим
Лисичата опашка над Агрополихим / Областна администрация Варна
Височината на изпускащия комин е над 130 метра, поради което емисиите не могат да попаднат в дихателната зона на човека, обясняват от Областна администрация
Цветният дим, който девненският химически завод Агрополихим изпуска, не оказва вредно въздействие върху здравето на населението. Това уверяват от Областна администрация  по повод последния сигнал за поява на т.нар. „лисича опашка“ в неделя следобед.

При спирането на цеха за азотна киселина в рамките на около 2 минути се отделят азотни оксиди, които се разсейват бързо в атмосферния въздух, предизвиквайки визуален ефект на жълто-оранжев дим. Височината на изпускащия комин е над 130 метра, поради което емисиите не могат да попаднат в дихателната зона на човека, обясняват от администрацията.

Осъщественото в неделя спиране на цеха е било планирано поради необходимостта от механичен ремонт на съоръжението. За спирането на цеха надлежно са били уведомени РИОСВ-Варна, Басейнова дирекция за Черноморски район, кметът на Община Девня, началникът на "Пожарна безопасност и защита на населението"  - Варна и областния управител с писмо с от 31 март, с което са спазени нормативните изисквания.

Производството на азотна киселина е неделим етап от процеса на производство на азотни минерални торове. Единствените емисии от производството са азотни оксиди, които са характерни за състава на атмосферния въздух и нямат необратими ефекти върху околната среда или човешкото здраве. В последните 10 години са извършени мащабни инвестиции за стабилизиране на производствения процес, като само частта от инвестициите, пряко касаещи екологичните параметри на производството на Агрополихим, надхвърлят 110 млн. лева. В резултат на това аварийните спирания на цеха за азотна киселина са намалели в годишен аспект от над 20 в годините, преди приватизацията на Дружеството, до максимум две.

Значителни инвестиции са направени и в намаляване на емисиите от над  1000 мг/Нм3 до 165 мг/Нм3, което е значително под нормите за допустими емисии в пълно съответствие с най-добрите наличните техники на ЕС. За непрекъснатото следене на емисиите от цеха е монтирана система за постоянен мониторинг. Резултатите от измерванията се контролират непрекъснато от РИОСВ.
Целите през последните 10 години са да се развива производството в пълно съответствие с  нормите на безопасност и околна среда, като ще продължи инвестирането приоритетно в проекти, подобряващи тези показатели, се посочва още в информацията, разпространена от Областна администрация.