Тежки присъди за опит за убийство на студент от Морско училище
Тежки присъди за опит за убийство на студент от Морско училище / Sofia Photo Agency, архив

17 години затвор за Васил Петров и 16 години лишаване от свобода за Антон Истатков е наказанието, което Варненският окръжен съд наложи на двамата младежи заради опита  им да убият Манол Марков по хулигански подбуди. Престъплението беше извършено на 21 март 2011 година в централната част на Варна, съобщават от пресслужбата на Съдебната палата. Първата съдебна инстанция призна вината на Васил Петров за още две тежки престъпления - за причинените средни телесни повреди на Георги Иванов и на Михаил Михалев. Наказанието за тях е 6 години затвор, но съдът присъди на Петров да изтърпи по-тежкото от наложените наказания - 17 години "лишаване от свобода" при първоначален строг режим.

Тримата студенти от ВВМУ "Н. Вапцаров" се срещнали със своите нападатели в заведение за дюнери в района на Червения площад. Студентите от Морско училище не отговорили на първоначалната враждебност на подсъдимите, които си тръгнали първи от заведението. По-късно Петров и Истатков се върнали да търсят младежите и разбрали в каква посока се оттеглили студентите. Настигнали ги и с предварително приготвен предмет, който свидетелите оприличили на бухалка започнали да малтретират студентите.

Първият, когото Васил повалил с бухалката, бил Михаил. От удара по главата младежът загубил съзнание. Васил се нахвърлил и върху Георги, който също след удари в главата паднал безпомощен на земята. Най-тежко от тримата студенти пострадал Манол. Двамата нападатели го повалили на земята с бухалката, а Петров нанасял ударите с крака и с ръце. Побоят бил брутален и продължителен. Въпреки че бързо сломили съпротивата на Манол, подсъдимите продължили с изключителна жестокост да блъскат и да нанасят удари по главата и цялото тяло на студента. След като Манол престанал да реагира, Петров и Истатков нанесли още няколко удара и се отдалечили от телата на пострадалите младежи. Граждани съобщили за побоя в полицията.

Два дни след престъплението Васил Петров и Антон Истатков бяха задържани под стража. 8 месеца по-късно съдът измени процесуалната им мярка за принуда в "парична гаранция" - 10 000 лева за Петров и 5 000 лв за Истатков. Съдът осъди двамата подсъдими да заплатят на Манол Марков 4000 лева, които са разноските му по наказателното дело. Двамата ще заплатят солидарно направените в процеса разноски в размер на 5 433 лв. Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок.