ТЕЦ „Варна” работи на пълна пара заради студовете
ТЕЦ „Варна” работи на пълна пара заради студовете / снимкa: Sofia Photo Agency, архив

ТЕЦ „Варна” активира три от блоковете си, предназначени за студен резерв, за да гарантира енергийния баланс на страната при повишената консумация на ток миналата седмица. Заради увеличеното потребление, свързано с ниските температури от последните дни, в момента във варненската централа работят общо 4 от 6 производствени блока. От активирането на допълнителните мощности на 12 декември до вечерта на 19 декември са произведени 138 хил. МВтч електроенергия.

ТЕЦ „Варна” осигурява повече от 60% от резерва за българската енергийна система и изпълнява важна роля при възникване на ситуации, свързани с повишена консумация на електроенергия. Три от 210-мегаватовите блокове в ТЕЦ „Варна” са предназначени за студен резерв. Те се използват по искане на НЕК и се включват в случай на недостиг на електроенергия в системата.

През 2010 г. общото производство на електроенергия от активиран студен резерв в ТЕЦ „Варна” е 1,25 млн. МВтч.

Общото количество произведена електроенергия от ТЕЦ „Варна” от началото на годината е близо 2,7 млн. МВтч. Пикът в производството е регистриран през месец октомври, когато 1000-мегаватовият VI-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” беше изключен от електроенергийната система на страната ни заради ремонтни дейности. Тогава ТЕЦ „Варна” произведе за нуждите на енергийната система на България 481 хил. МВтч. електроенергия.

ТЕЦ „Варна” е с обща инсталирана мощност от 1260 MВт и е втората по големина топлоелектрическа централа в България и на Балканския полуостров и най-голямата конвенционална електроцентрала в Североизточна България.