Tall Ships отново в България най-рано през 2013 г.
Tall Ships отново в България най-рано през 2013 г. / Дарик Варна

България и в частност Варна ще бъдат домакини на Международната регата за учебни ветроходи Tall Ships Race най-рано през 2013 година, съобщава специализираният морски портал Maritime.bg. По врeме на годишната конференция на Sail Training International /STI/ в Ставангер, Норвегия, кап. Тома Томов от Организационния комитет на регатата е предал въпрос от името на кмета на Община Варна Кирил Йорданов, кога България може да бъде отново етапен град от регатата.

До седмица се очаква в общината да пристигне официално писмо от STI със запитване за готовността на морската столица да приеме участниците в регатата през 2013 или 2014 г. Според плановете на Sail Training International, регатите през тези две години са планирани да бъдат провеждани изцяло в Черноморския басейн, без преминаване на проливи. STI ще търси сътрудничество с пристанища от Румъния, Украйна, Русия и Турция.

"Когато разказвах на кмета на Ла Рошел Максим Боно за тазгодишната регата "Тол шипс-Исторически морета" във Варна, той не скри възхищението си. "Мечтаем си за подобно домакинство", бе краткият му коментар", сподели Кирил Йорданов.