Такситата във Варна няма да поскъпват
Такситата във Варна няма да поскъпват / Sofia Photo Agency, архив
Такситата във Варна няма да поскъпват
57901
Такситата във Варна няма да поскъпват
  • Такситата във Варна няма да поскъпват

Увеличение на тарифите на такситата във Варна засега няма да има. Въпреки галопиращите цени на горивата евентуално поскъпване на услугата не стои на дневен ред, особено преди зимния сезон, показа проверка на Дарик.

„Сега е най-лошият момент да увеличаваме тарифите. Категорично няма да има повишение. През пролетта може да се говори за някакво движение нагоре, което най-вероятно ще е минимално”, прогнозира Антон Атанасов, собственик на една от големите таксиметрови компании във Варна.

„Имайки предвид, че сме курортен град и приходите на повечето хора точно сега намаляват, есента не е най-удобният момент за повишаване на цените на услугата”, изрази мнението си и Иван Михайлов, управител на друга голяма таксиметрова компания.

Повечето жълти коли в морския град взимат по 79 стотинки през деня и 89 стотинки през нощта за километър. Минута престой е 25 стотинки, а началната такса – левче. От бранша казват, че тарифата е твърде ниска, но предвид пазара и търсенето на услугата са с вързани ръце.

„В много аспекти сме с вързани ръце, не само в ценообразуването – и от законодателството, и от натиска на държавата за данъци, и др. В момента е катастрофа”, не крие разочарованието си Атанасов.

Въпреки замразените цени на таксиметровите услуги шофьорите отчитат сериозен отлив на клиенти. Обажданията на телефонните централи са намалели драстично. „Смея да твърдя, че за последните три години търсенето на услугата е паднало с 50-60%”, каза Атанасов.

Въпросът, който изниква, е дали евентуално покачване на цените съвсем ще откаже хората да се возят на такси. По темата сред превозвачите има разнобой. Димчо Иванов, председател на варненския таксиметров синдикат „Авто-94”, смята, че ще се загубят и малкото останали клиенти на жълтите коли. „Хората през последната година толкова много обедняха, че ми се струва, че и в най-големия студ през зимата ще предпочитат да ходят пеш, вместо да ползват нашата услуга”, коментира той. Антон Атанасов пък е на мнение, че дори и да има отлив на клиентела, той ще е минимален. „Мисля, че стигнахме до дъното. Оттук нататък ако става по-лошо, аз просто вече не мога да направя никаква прогноза”, коментира той.

Превозвачите твърдят, че извършват таксиметровия превоз много под себестойността на услугата. Реалната тарифа според Атанасов е 1,50 лв, а според Димчо Иванов - дори 1,70 лева.

В момента във Варна има около 1500 таксита. По думите на председателя на варненския таксиметров синдикат „Авто-94” броят им в сравнение с преди 2-3 години е намалял наполовина.

„Няма хляб в таксиметровия бранш и много хора се преориентираха към товарния превоз”, изтъкна Димчо Иванов.

Повече по темата можете да чуете в прикачения звуков файл.