Съветник на Марешки бил замесен в случая с пробития водопровод
Съветник на Марешки бил замесен в случая с пробития водопровод / DarikNews, архив

Водопроводът, който свързва язовир Камчия с Варна, е бил пробит миналата нощ от крадци на старо желязо.

Полицията е задържала багериста, който е копаел край Девня, и издирва човека, който го е наел. Неговото име е Лазар Славов, по прякор Калмука, общински съветник в Девня от партията на Марешки – Либерален Алианс, пише ВарнаУтре.бг.

Според запознати неколцина девненски "бизнесмени" с големи дългове към банки (между 200 и 850 хил. лева) замислили далаверата с металните тръби на "Напоителни системи".

Цялата долина край Девня по социалистическо време била щедро набраздена от напоителна мрежа. Именно тези тръби търсели крадците на желязо, за да ги продават за скрап за сериозни суми.

Те наели багер и багерист и го пратили да копае в полето. Тъй като точното разпределение на тръбите не им било известно, машината ровела на сляпо и така ударила тръбата от деривацията Китка-Варна, която е с диаметър 2 метра и осигурява вода за морската столица.

От снощи екипи на ВиК работят на мястото. Изкопана е траншея дълга над 100 метра. Засега специалистите само опитват да диагностицират проблема, за да решат как той да бъде отстранен.

По неизвестни причини ръководителят на обекта не е позволил строителните работи да бъдат снимани отблизо и е изгонил репортерите на ВарнаУтре.бг. От РПУ в Девня също са отказали информация, но не са отрекли, че при тях е задържан багерист.

Засега в полицията се очаква да бъде разпитан и шефът на "Напоителни системи"-Варна Васил Койчев, който е родом от Девня, както и управителят на ВиК-Девня Ангел Ангелов. И двамата са общински съветници от ГЕРБ в Девня и са роднини. Сестрата на Койчев е съпруга на Ангелов.

По информация на ВарнаУтре.бг групата крадци на метали няколко пъти е била предупреждавана от служители на "Напоителни системи" да престане с опитите да издирят старите тръби.

Местни хора са подали сигнали до ДАНС за извършваната според тях кражба.