Със скандали приеха плана за интеграция на ромите
Със скандали приеха плана за интеграция на ромите / Dariknews.bg

Със скандал и близо час обсъждане общинските съветници от социалната комисия приеха общинския план за интеграция на ромите за периода 2014-2020 г. Планът, който е част от националната стратегия за интеграция на ромите, предвижда изграждането на миникомплекс с жилища за 200 многодетни семейства и такива, чиито къщи предстои да бъдат съборени.

Срещу плана се обявиха Костадин Костадинов, Станислав Темелков и Ивайло Бояджиев, а своята позиция „за“ приемането му ясно изразиха един от вносителите Янко Станев и Марица Гърдева. В крайна сметка с 6 гласа „за“, 1 „въздържал се“ и 1 „против“ планът беше приет.

Мотивите на противниците му бяха, че такъв план така или иначе се приема всяка година и няма нужда от нов, в който са заложени внушителни суми. Според Костадин Костадинов този план е дискриминационен спрямо всички граждани от български произход. „Как ще разберете кои граждани са от ромски произход, така всеки ще иска да се изкара ром, за да му бъде направена къща. В този план има сбъркана терминология, тъй като се говори за малцинства и интеграция. Интеграция може да има само на две групи хора – такива с увреждания или тези, които са придобили гражданство чрез натурализация. Няма как за човек, който е роден в България, да се говори за интеграция“, обясни доводите си Костадинов.

Мнението му беше подкрепено и от Ивайло Бояджиев, според когото има неравенство спрямо останалите членове на обществото, като по време на преброяването през 2011 г. едва 3500 души са се определили като роми. „Този документ не е необходим, а на всичкото отгоре има грандиозно заложени суми. На практика така се противопоставят българите на ромите“, каза Бояджиев.

Един от вносителите на плана Янко Станев коментира, че чрез този план ще се даде възможност Варна да кандидатства по различни европрограми и да спечели финансиране. Председателят на социалната комисия Медиха Хамза допълни, че планът трябва да се приеме, тъй като е част от националната стратегия, гласувана от депутатите, като община Варна закъснява с подаването на документите в областна управа. „Ние сме единствената община във Варненска област, която все още не е предоставила своя план“, каза тя.

Приоритет на плана е изграждането на жилища, каналзиация, пътна инфраструктура и електропреносна мрежа в кварталите с преобладаващо ромско население и подобряване на условията за живот, образование, здравеопазване, култура и спорт на малцинствата.