/ Thinkstock/Getty Images
Работата с младите учени ще е един от основните акценти в работата на Съюза на варненските учени през следващите години. Това стана ясно на първото открито събрание на новия Управителен съвет на структурата.

На всяко заседание се приемат между двама и пет млади членове. Според Устава на организацията, неин член може да бъде всеки дееспособен български гражданин или чужденец, който има научна степен (научно звание) или притежава висше образование и извършва научноизследователска (преподавателска дейност).

„Най-много се радваме на тези, които са под 35-годишна възраст, защото пред тях има много голямо бъдеще, могат много да творят, и най-вече защото искаме да ги задържим в страната”, заяви новият председател на Съюза проф. д-р Виолета Йотова (Медицинския университет). В следващите 4 години тя ще ръководи структурата, поемайки щафетата от проф. Боян Медникаров (ВВМУ).

В новия 10-членен Управителен съвет влизат петима професори и петима доценти. Сред тях има представители на петте варненски университета, Института по океанология и Институт по рибни ресурси.

Според новия председател, Съюзът на варненските учени може да бъде партньор в различни проекти и инициативи за решаване на регионални проблеми. „Няма да откажем на никого, но зависи от конкретния капацитет и конкретната задача. Смятаме, че във Варна има достатъчно опитни учени и можем да предложим на различни структури, които искат да работят с нас, компетентност във всички области”, отбеляза проф. Йотова.

Първото предизвикателство пред новото ръководство ще бъде Месецът на науката. Той ще започне на 29 септември с научна конференция, посветена на културното наследство на Варна. 

Варненският клон на Съюза на учените в България има 67-годишна история. Основан е през ноември 1950 г. като инициатива на ентусиасти интелектуалци, преподаватели във Варненския университет. През годините структурата е достигала 1500 членове. Може да се похвали със стотици договори за разработки. Някои от организираните по линия на клона разработки, например в химическото производство в Девня (1988 г.), са със значителен икономически ефект и заменят възли, внасяни с валута от Западна Европа, с произвеждани в страната.

„Съюзът на учените идва от далечното минало, но това не означава, че няма да се изпълни с ново съдържание и тип на работа, за да бъде по-достъпно това, което правим”, коментира проф. Виолета Йотова.

Към днешна дата в Съюза на учените от Варна членуват над 250 души, разпределени в 6 секции. Най-голяма е секция „Медицина и дентална медицина” с около 150 учени. Останалите секции са Технически науки, Икономика, Социални, стопански и правни науки, Океанология, Морски науки и технологии.