Варненските учени се застъпиха за БАН
Варненските учени се застъпиха за БАН / netinfo

Като прибързано и крайно определи изказването на министъра на финансите Симеон Дянков по адрес на БАН председателят на Съюза на учените във Варна проф. Боян Медникаров.

В петък Дянков заяви, че догодина няма да има повече пари за наука, въпреки искането на държавния глава Георги Първанов, тъй като финансирането на тази област не е приоритет по време на криза. "Президентът, като говори за наука, разбира неговите приятели от БАН. БАН не прави наука. БАН са феодални старци, които стоят там, събират някакви заплати, но това не е наука", категоричен бе финансовият министър.

Ако някъде съществува проблем, то той трябва да се решава със спокоен диалог, смята проф. Медникаров. Българската академия на науките е институция, която съществува от 140 години и има големи заслуги в развитието на науката и образованието у нас, припомни председателят на варненските учени. Затова според него тя не бива да бъде закривана. Един от пътищата за решаване на проблема е преструктурирането и оптимизирането й, коментира Медникаров. Според Съюза на учените във Варна, за да просперира едно общество, то трябва да заложи на развититето на науката във всичките й аспекти – нещо, което е убягвало на правителствата в последните години.

Професор Боян Медникаров призна, че проблем с младите научни кадри има, и то не само в БАН, а като цяло в академичните среди у нас. Липсата на свежи попълнения той обясни с ниското заплащане на научните работници и преподаватели.

На 13-ти ноември тази година Съюзът на учените в България е организирал тържествено събрание, посветено на 65-тата му годишнина. На общо събрание на
пълномощниците на съюза за председател единодушно е преизбран досегашният
председател чл.кор. проф. Дамян Дамянов. В състава на управителния съвет са били  включени представителите на научните среди от цялата страна, сред
които и проф. Боян Медникаров, както и проф. Нина Дюлгерова - преподавател във ВСУ "Черноризец Храбър". Председател на Контролната комисия на варненския клон на съюза е доц. Валентин Игнатов.

Сред целите, които си поставят учените във Варна, са утвърждаване на съюза им като ефективна неправителствена структура, която да работи за престижа на учените и развититето на образованието в морската столица. В Съюза на учените във Варна членуват над 100 души, като броят им варира непрекъснато. Той се определя по секции и според направления в дейността.