Строително вето край бъдещите магистрали
Строително вето край бъдещите магистрали / netinfo
Със заповед на кмета Кирил Йорданов от днес се забранява строителството в местата, където предстои да бъдат реализирани големи инфраструктурни проекти. Окончателното решение за забранените за строителство трасета е било взето тази сутрин след съвещание с екипа, разработващ плановото задание за Общияустройствен план на Варна.

Освен високоскоростните магистрали, сред забранените места попадат градски участъци и енергийните и водните трасета. Забраната обхваща трасетата на новите два моста, които ще бъдат изградени над Варненскто езеро, както и новото кръстовище между бул.”Цар Освободител” и ул.”Христо Смирненски”.

Строителното вето няма да важи за обекти, чието изграждане е вече започнало, обекти, касаещи националната сигурност, обекти с местно значение, реализирани с общински пари, както и проекти на ВиК и Енергото, поясни градоначалникът.

Забраната ще остане в сила до одобряването на проекта за ОУП.

За реализация на публично-частните партньорства, касаещи градската инфраструктура и подземните паркинги, Общината ще търси европейския опит. Чрез МРРБ от страните-членки на ЕС ще бъде поискана информация за нормативната уредба на сътрудничеството между местната власт и бизнеса, съобщо още кмета Йорданов.

Опит ще се черпи и от градовете, с които Варна си сътрудничи активно - Турку, Генуа, Хамбург, Дордрехт и Будапеща.