Спешните медицински екипи по морето - от средата на юни
Спешните медицински екипи по морето - от средата на юни / netinfo
Около 15 юни по Черноморието ще започнат да функционират филиалите на спешните портали в областните болници в Добрич, Варна и Бургас. Екипите ще осигуряват безплатна медицинска помощ по необходимост на туристите от ЕС, каза в Каварна зам.министърът на здравеопазването д-р Матей Матеев.

Очаква се по крайбрежието да бъдат пребазирани медицински екипи от вътрешността на страната.

В хотелите на територията на съответните курорти ще бъдат поставени информационни табла за местата, където гражданите на ЕС могат да получат медицински услуги по необходимост.

Здравното министерство осигурява и 11 допълнителни екипи за Центровете за спешна медицинска помощ в трите области. В Бургас те са 5, а в областите Варна и Добрич ще има по 3 допълнителни спешни екипа.

На дискусия, посветена на проблемите в здравеопазването, медици от Добрич поставиха пред д-р Матеев въпроса с недостига лекари-специалисти и нежеланието на младите кадри да остават на работа в по-малките болници. Кметът на Каварна Цонко Цонев изрази желание в града да бъдат привлечени специалисти от чужбина, като кметството осигури необходимите условия.

Ако лекарят е от ЕС, той може да започне работа, веднага след като представи в МЗ дипломите си. Ако медикът е от страна извън ЕС процедурите са по-сложни, но и това е възможно, обясни зам.министърът. Той съобщи, че са водени разговори с представители на здравните министерства във Виетнам, Армения и Украйна за възможността техни специалисти да работят в България.