Специалисти дискутират край Варна проблемите на енергетиката
Специалисти дискутират край Варна проблемите на енергетиката / Sofia Photo Agency, архив

Международен енергиен форум ще се проведе от днес до петък в курорта „Св. Св. Константин и Елена“. С официалното откриване ще бъде поставено началото на серия от пленарни доклади на доказани специалисти.

Тазгодишното издание на форума съвпада с 50-годишнината на Научно-техническия съюз на енергетиците в България. 2015-та е определена и за международна година на светлината, което е един допълнителен повод за празнуване и поставяне на дневен ред на актуални въпроси, свързани с ефективното потребление.

Доказани учени, специалисти и представители на енергийни предприятия и държавни институции ще дискутират развитието на енергетиката в България, основните проблеми на сектора и ще предложат стратегически решения.

На форума ще участват представители на държавната власт, Електроенергиен системен оператор, Национална електрическа компания, Комисия за енергийно и водно регулиране, Агенция за устойчиво енергийно развитие и Мини Марица-изток ЕАД.

Основни теми, които ще бъдат обсъждани на форума, са топло и ядрена енергетика, топло и газоснабдяване, електроенергетика, осветление 2015, Международна година на светлината и светлинните технологии, възможности за използване на ВЕИ, рационално използване на енергията.

Международен енергиен форум 2015 се провежда под патронажа на Теменужка Петкова - министър на енергетиката.