Уролози спасяват единствения бъбрек на жена
Уролози спасяват единствения бъбрек на жена / netinfo
Единственият бъбрек на жена бе спасен с лапароскопска операция от екип на клиниката по урология в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна с ръководител проф. д-р Александър Хинев. При интервенцията, извършена от хирурзите доц. д-р Деян Анакиевски, д-р Маринов, д-р Гочева, д-р Абушев и д-р Николова са отстранени 3 злокачествени тумора и метастази в надбъбречната жлеза, като лекарите успяват да запазят функциониращия орган на пациентката, съобщават от университетската болница.

След консилиум лекарският екип в УМБАЛ „Св. Марина“ решава да извърши резекция само на трите туморни формации и надбъбречната жлеза чрез лапароскопска операция, която има много предимства за пациентите.

„Правилото в хирургията е да се опита да се спаси това, което може. Операцията протече без усложнения. Всичките 3 тумора бяха отстранени радикално, резектирани до здраво, както и надбъбречната жлеза.“, обяснява доц. Анакиевски. „Ние практикуваме лапароскопските операции от 2010г., а от 2015г. в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна разполагаме с най-високо поколение лапароскопска апаратура, което ни дава възможност да  предлагаме на пациентите възможност за миниинвазивни операции при проблеми с бъбреци, простата, пикочен мехур.“, допълва специалистът.

През 2004г. пациентката Русинка Парашкевова остава само с един бъбрек след нефректомия, извършена поради наличието на 15 см. злокачествен тумор на левия бъбрек. Тази година при контролен преглед тя разбира, че има тумор и на другия бъбрек. Лекари в родния и град препоръчват да се направи отново нефректомия, а след това - доживотна диализа. Пациентката търси консултация с доц. д-р Деян Анакиевски в клиниката по урология в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна и му се доверява. Днес тя е благодарна на целия екип на клиниката по урология за професионализма и спасения орган.