Спасиха 8 удавници в морето край Варна
Спасиха 8 удавници в морето край Варна / Dariknews.bg, архив

8 души са спасени от удавяне в морето край Варна само в предиобедните часове в събота. Всички пострадали са чужденци, съобщи управителят на ДКЦ 1 „Света Клементина” д-р Иван Иванов. По думите му спасителите и екипите на здравното заведение, което осигурява медицинското обслужване по ивиците, бягат по плажовете като за световно първенство.

Инцидентите са станали в курорта „Златни пясъци” между плажовете „МакДоналдс” и „Амфора”. Най-тежкият от тях е регистриран около 11:30 ч. Виетнамец, който живее в Румъния, е изваден от водата с трета-четвърта степен давене и белодробен оток с опасност за живота. Медиците са му приложили пълна реанимация без интубиране и са успели да го спасят и стабилизират. Малко по-късно с линейка на „Бърза помощ” е откаран за по-нататъшно лечение и наблюдение в болницата „Света Марина”.

От два дни морето е бурно, а предупредителният флаг е червен. Въпреки това плажуващите не спазват ограниченията и затова се стига до инцидентите, допълва д-р Иванов. Обяснението за многото давения вероятно са образуваните дънни ями.