Сондажите за шистов газ у нас - най-рано през 2015 г.
Сондажите за шистов газ у нас - най-рано през 2015 г. / Районът, където са разрешени проучвания за шистов газ © Дарик Добрич

Американската компания „Шеврон”, която иска да добива шистов газ у нас, планира да започне сондажни дейности най-рано през 2015 г. Това обяви заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев след закрита среща във Варна с представители на компанията и областни управители от Североизточна България.

Добрев поясни, че ако не бъде наложен мораториум и правителството подпише договор с „Шеврон”, компанията предвижда да извърши четири проучвателни сондажа – по два през 2015 и 2016 година. Дотогава американците възнамеряват да направят сеизмично проучване, както и да анализират данните от съществуващи сондажи на националния геоложки фонд. „Погледнато във времето, може да се окаже, че няма да се стигне до такива сондажи, ако няма перспектива в блока, за който те са спечелили права”, коментира зам.-министърът.

Добрев добави, че от „Шеврон” планират да започнат мащабна кампания в общините, които се вълнуват по темата. На тези срещи те ще обяснят пред обществеността какви са плановете им. На въпрос означава ли това, че подписването на договора вече е предпоставено, зам.-министърът лаконично отговори: „Не, не означава автоматично това”.

Срещата на Добрев и представителите на „Шеврон” продължи повече от четири часа в Областна управа. Запитан защо представителите на „Шеврон” не излязат сами да разкрият плановете си, а всичко е обвито в дълбока конфиденциалност, зам.-министърът отговори: „Те са компания, в която, предполагам, решенията се определят и се вземат от централния офис. Тази първа среща беше чисто работна между мен, като представител на Министерството на икономиката, и „Шеврон” пред областните управители”.

Срещата остана закрита и за депутатите от „Атака“ Волен Сидеров и Димитър Карбов. Те поискаха да влязат в Областна администрация в качеството си на народни представители. Пред сградата обаче излезе областният управител на Варна Данчо Симеонов, който заяви, че евентуално при следваща среща могат да бъдат поканени.

През цялото време входът на Областна управа беше блокиран от природозащитници, които скандираха „Не на шистовия газ”. Те носеха и пластмасови бутилки с мръсна вода, с които да покажат как добивът на шистов газ замърсява водата и почвата.