Кметът свика щаб, за да има пълен поглед върху всички пострадали райони на града и оценка на щетите
Обявяват частично бедствено положение във варненския район „Приморски“ след проливните дъждове.

Това съобщи на официалната си страница във Фейсбук кметът на Варна Благомир Коцев.

След пороя по Черноморието: Частично бедствено положение и наводнени домове (ОБЗОР)

"Заради значителните щети по пътната инфраструктура и имуществото в район „Приморски“ след проливните дъждове, съм издал заповед за обявяване на частично бедствено положение в района", написа той.



Законът позволява вследствие на природни бедствия да се обяви такъв режим, за да може ускорено да предприемем аварийно-възстановителните действия. Ситуацията с щетите в някои части на града е много сериозна.

Варна след мощната буря: Отводняват подлези и премахват паднали дървета (СНИМКИ)

Кметът свика щаб, за да има пълен поглед върху всички пострадали райони на града и оценка на щетите. Той очаква адекватна оценка от районните кметове, на които е възложил изготвяне на доклад по щетите.

БТА

"Ще работим усилено да помогнем на хората и да нормализираме ситуацията", написа още Коцев и призова политическите сили във Варна да не злоупотребяват със ситуацията предизборно.

БТА

Дали ще има нужда да бъде разширен обхватът на частичното бедствено положение, обявено в район „Приморски“ във Варна, ще се види след докладите на районните кметове.

Това каза след заседанието на щаба Благомир Коцев, предава БТА. Той уточни, че на заседанието е възложено на всички районни кметове да изготвят доклади за състоянието на зоните след обилните валежи.

Те трябва да са готови до 9:00 часа на 13 септември. След като видим докладите, ще преценим дали ще остане частичното бедствено положение само в този обхват.

БТА

Кметът каза, че след големите дъждове са констатирани множество материални щети, най-вече в район „Приморски“. Повече от тях са свързани с пътната настилка, наноси на земни маси и инертни материали.

"Най-лошото е, че има много компрометирана пътна настилка, която е изключително нарушена", обясни Коцев. Големи поражения има в бившите вилни зони в местностите Бриз, Св. Никола, Траката, квартал „Виница“.

"Възстановяването на пътя от квартал „Виница“ към курорта „Св. св. Константин и Елена“ може да стане само чрез преасфалтиране", каза Коцев. "Заради установените щети при предварителните огледи, преценихме, че имаме основание да обявим частично бедствено положение в район „Приморски“, обясни кметът.

БТА

"Възложено е повторно почистване на всички шахти в града, това беше направено през юли и август, но заради обилните валежи и наносите те са запълнени отново", каза още той.

Според него листопадът, който заради сухото време е започнал по-рано, допълнително е запушил част от шахтите. За да предотвратим бъдещи проблеми ще изчистим шахтите още веднъж, каза Коцев и допълни, че на районните кметове е възложено да изготвят доклади и за състоянието на отводнителните дерета.

"Последното им почистване е било през зимата, предстои есенното почистване, но може би ще избързаме и ще го направим по-рано", уточни той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня