Сините зони тръгват през май, ще паркираме с ваучери
Сините зони тръгват през май, ще паркираме с ваучери / Дарик Варна

Първите сини зони във Варна ще заработят от 15 май. Зона за кратковременно паркиране ще бъде обособена в идеалния център, като ще разполага с около 1100 платени паркоместа, обяви Мирослав Михов - председател на Съвета на директорите на общинската фирма "Паркинги и гаражи", която ще стопанисва сините зони.

Срещу лев за час ще се паркира между бул. „Княз Борис I", бул. „Цар Освободител", бул."Приморски", площада на ЖП гарата и нагоре по улиците „Дунав", „Козлодуй" и „Бачо Киро". Първите 2-3 седмици паркирането там няма да се заплаща, като зоните ще работят с рекламна цел, обясни шефът на "Паркинги и гаражи".

Паркирането там ще бъде платено от 8:30 до 18:30 часа, без събота и неделя. Заплащането на престоя ще става чрез ваучери, които ще се продават от общински служители, по бензиностанции, РЕП-ове и чрез сайта на общинската фирма. Времето за паркиране ще тече след изпращане на sms на определен безплатен номер. Отчитането на престоя ще се става през 15 минути.

Живущите в обхвата на сините зони ще могат да ползват преференциални цени за паркиране от 10 лева на месец. Преференцията обаче ще важи само за една кола на семейство. Обмислят се преференции и за служителите на офиси в районите с платено паркиране. Инвалидите ще ползват паркоместата безплатно.

Санкцията при просрочване на платеното време ще бъде 20 лева през първия час. След това ще се поставя скоба, махането на която ще струва на нeредовния шофьор още 20 лева. "Паяк" ще вдига колата на третия час, посочи Мирослав Михов.

Варненските сини зони се реализират по модел, заимстван от Германия, Великобритания, Австрия и Унгария. Опитът показва, че натовареността на зоните е около 75 %, а останалата една четвърт винаги е свободна за паркиране.

Реализацията на проекта за сини зони във Варна ще стане на 9 етапа. Малко след старта на първия етап, ще стартира работата и на втората зона за кратковременно паркиране. Тя ще обхване района между булевардите „Мария Луйза", „Осми Приморски полк", „Цар Освободител" и „Княз Борис I".