Ще проверяват рекламите върху сгради паметници на културата
Ще проверяват рекламите върху сгради паметници на културата / Dariknews.bg

Проверка на всички рекламни обекти, поставени върху сгради паметници на културата, поискаха членовете на комисията по туризъм и рекламна дейност към Общинския съвет. Проверката трябва да приключи в едномесечен срок и да установи изпълнява ли се наредбата за рекламна дейност, кой е съгласувал решенията за поставянето на рекламните материали и какви суми се плащат за извършването на услугата.

Предложението беше направено от Николай Недков от ДСБ, който заяви, че след като Варна ще кандидатства за европейска столица на културата, е недопустимо най-значимите и важни обекти в града да не се виждат от поставените пана.

Недков предложи още да се изпрати писмо до председателя на Общинския съвет с предложение за внасяне и обсъждане на февруарската сесия на решение за размера на тротоарното право. Комисията е обсъдила идеята за промяна на размера още през юни, но досега не са предприети действия по въпроса.

Недков припомни още, че на предишно заседание е изискана информация за договорите за концесия на обектите около автобусните спирки, които са сключени с веригата „Lafka”. До момента обаче такава не им е предоставена. Според него решенията на комисията явно се подценяват и не се вземат насериозно. Именно заради това той предложи да се изпрати писмо до кмета Иван Портних, в което да се разяснят причините за липсата на отговор и информация за договорите с „Lafka”.

Комисията прие и предложението на Андрей Василев от "Нашият град" да се изготви доклад, който да разгледа всички обекти, които нарушават приетата наредба за продажба на открито на плодове и зеленчуци. Независимо дали терените, на които извършват търговията, са частна или общинска собственост.

Предложението му дойде, след като беше разгледана схемата за разполагане на преместваемите обекти на територията на петте варненски района и беше установено неспазване на наредбата за продажба на плодове и зеленчуци на открито в обект, намиращ се до пазар „Чаталджа“ в район „Приморски“.

"Обектите от този тип не спазват условията за прибиране на стоката. Продавачите дори няма къде да си измият ръцете", заяви Василев.

Разрешението за разполагане на всички останали обекти в петте варненски района беше прието.