Самозванци ни спасяват от удавяне, алармират от БЧК
Самозванци ни спасяват от удавяне, алармират от БЧК / Дарик Варна, архив

Фирми издават фалшиви сертификати за упражняване на водноспасителна дейност, алармираха от Българския червен кръст. Тази година само във Варна „самозванците”, както ги нарече председателят на областната структура на БЧК Илия Раев, са около 100. Спасители с нелегални документи има и по южното Черноморие. Заради незаконно практикуване на професията в Царево са осъдени на пробация четирима души.

Във Варна нелегитимните сертификати се издават от частна фирма, обясни Раев и припомни, че право да обучава и да издава разрешителни за водно спасяване има единствено БЧК. Всяка година спасителите трябва да доказват уменията си и физическата си форма. Едва след това се заверяват документите им и те имат правоспособност. На 17 от общо 33 варненски плажа екипите са редовни, посочи Илия Раев. Не е ясно какви спасители работят на останалите и дали имат нужната подготовка да охраняват плажуващите, коментираха от БЧК. Ръководството на организацията е информирано за проблема, предстои да се изпрати писмо и до Министерството на регионалното развитие.

Най-често хора се давят във вътрешността на страната и инцидентно по Черноморието, посочиха специалистите по водно спасяване. До началото на юни тази година инцидентите с фатален край в цялата страна са 31. През 2014-та живота си в различни водоеми са загубили 7 деца, през тази са се удавили 4.

У населението липсва водна култура, която трябва да се формира още от ранна детска възраст, коментира Антон Налбантов от БЧК. Ако децата се учат на основни правила за безопасно поведение във вода, инцидентите ще бъдат сведени до минимум, смята специалистът. Според него не липсата на спасители, а тяхната мотивация е истинският проблем.