Руски депутат сравни Украйна със сомалийски пирати
Руски депутат сравни Украйна със сомалийски пирати / netinfo
Украйна е само изпълнител в циничната геополитическа игра на администрацията на Джордж Буш, която се опитва да изостри руско-американските отношения преди встъпването в длъжност на новия президент Барак Обама и да реши европейските си проблеми.

Това коментира във Варна депутатът от руската Държавна дума и зам.-председател на Комисията по сигурност Генадий Гудков. Според него единствените печеливши от газовата война са щабът на Буш и някои политически кръгове в Украйна. Преките загуби за Русия се изчислявали на 1 млрд. долара. Гудков сравни поведението на Украйна с това на сомалийските пирати и нарече политиката й “крадяща демокрация”.

България може да стане нов газоразпределителен възел след изграждането на проекта “Южен поток” и да си осигури по-голяма енергийна независимост, заяви Гудков. Той добави, че Русия гледа на страната ни като опора в доставките на газ за Южна Европа. Руският депутат смята, България има основания да настоява за компенсации за прекъснатите доставки, но трябва да ги търси от Украйна като транзитираща страна. Според Гудков в страната ни се води мощна антируска пропаганда. Като пример той посочи обещаната помощ от Украйна от 2 млн. куб. м. дневно от нейните запаси, които били краден руски газ.

Последното споразумение за пускане на газа Гудков определи като победа на здравия разум над зле организираната провокация. С него Украйна спечелила само година отсрочка за преминаването към европейски цени на природния газ. Тази цена обаче щяла да бъде платена от европейските потребители.

Русия няма интерес да спира газа, тъй като гледа на Европейския съюз като на дългосрочен партньор. Страните членки обаче трябва да направят своите изводи, защото сегашната ситуация може да се повтори и в бъдеще. До нови конфликти ще се стигне, ако Украйна продължава да пренебрегва международните договори и да използва преминаващите през територията й тръбопроводи за шантаж, предупреди руският депутат. За стратегическата безопасност на доставките Европа се нуждае от два тръбопровода. Изграждането на алтернативни трасета е необходимо и заради увеличаващото се потребление, заради което Русия не разглежда проекта “Набуко” като конкурентен на “Южен поток”, добави още Гудков. Той отрече твърденията, че Русия е предизвикала газовата война заради намалените си запаси от газ, и ги определи като поредната провокация към страната му. Единственият проблем на Русия с природния газ е, че тръбопроводите за пренос са ограничени, твърди Гудков. При сегашното потребление и износ нейните залежи от нефт ще стигнат за 80 години, а тези от газ – за повече от век. В последните години са открити още няколко стратегически находища, като само едното може да осигури синьо гориво за 25 години.

Изявлението си за газовата криза Генадий Гудков направи в руското консулство във Варна, което не беше осигурило официален преводач. Депутатът започна да говори на руски език и едва след молба от журналистите руският консул Анатолий Щелкунов помоли човек от залата да превежда.