Родни късометражни филми влизат в кино салон
Родни късометражни филми влизат в кино салон / снимка: sxc.hu

Старият ерген Гошо получава предложение от богатия си братовчед Жоро да се грижи за охолния му апартамент, докато е в чужбина. За бедния роднина, още живеещ с майка си и дядо си, това е перфектната възможност да си почине на спокойствие, в лукс и широта. Но още на втория ден пристига инкасаторката за да отчете водата. Оказва се, че това не е просто едно отчитане на водомера, а най-измамната, най-страстната, най- смешната и най- тъжната любов на света.

Това е сюжетът на филма „Скок”, част от програмата с два късометражни филма, които ще бъдат излъчвани във Фестивален комплекс – Варна, за период от една седмица. Прожекциите започват  от шести февруари (петък) в зала 6 на ФК. Сценаристи и режисьори на филма са Кристина Грозева и Петър Вълчанов, зад камерата е Михаил Боевски, автор на музиката е небезизвестният Христо Намлиев. Главната роля се изпълнява от варненеца Стефан Денолюбов

„Скок” е един от най-награждаваните на престижни световни форуми късометражен български филм през последните години. Авторите могат да се похвалят с номинация за „Европейските филмови награди”, най-добър филм в „Брюксел”, награда на журито в „Клермон-Феран” и „Посан”, специалната награда в Монпелие, както и българските „Филммини”, „Националната филмова академия” и специалната награда за ролята на Стефан Денолюбов на „Златна роза”.

Режисьорският тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов, вече има своя пълнометражен дебют, а именно филма „Урок”. Единствена му прожекция в България е била отново пред варненска публика в рамките на фестивала за българско кино „Златна роза” 2014, а следващата ще бъде в рамките на програмата на международния „София филм фест”. Официалното му разпространение в родните киносалони ще бъде след месец март. Подобно на късометражния „Скок”, „Урок” също е започнал победоносния си ход по световните фестивали с награди и номинации в Сан Себастиан, Варшава, Токио и други.

Вторият филм от програмата е петдесет минутния  „Три дни в Сараево” на Николай Тодоров.

Въпреки че всичко в живота й изглежда наред, Маргита не може да намери мястото си на този свят. Вътре в нея има някаква огромна липса и мисълта какво я е породило, не я оставя на мира. Тя изпитва странна и необяснима тревожност през цялото време, докато е будна. Единствено в сънищата си се чувства спокойна и на сигурно място. Което само по себе си е парадоксално, тъй като тя сънува, че е на непознато за нея място и прави не много редни за нейните разбирания неща. Мистерията на тези сънища не й дава покой. Търсейки нещо повече за тях в интернет, тя открива друго момиче (Манца), което сънува същото място, без да знае защо. Двете се разбират да се срещнат в Сараево, за да се опитат да открият какво ги кара да сънуват този град.

Николай Тодоров е роден през 1979 г. в София. Завършва режисура в НАТФИЗ „Кр.Сарафов“ през 2007 г. в класа на проф. Георги Дюлгеров. Дипломният му филм „Минутите след това“ има няколко международни награди и множество селекции на международни фестивали. Носител на наградата „Джеймисън“ за най-добър късометражен филм на София Филм Фест ’07. „Три дни в Сараево” е вторият му филм.