Родители скочиха срещу преместването на Спортното училище
Родители скочиха срещу преместването на Спортното училище / netinfo

Родители скочиха срещу евентуалното преместване на Спортното училище „Г. Бенковски”. Заради предстоящата оптимизация на варненските школа се обсъжда възможността спортните таланти да бъдат изместени от кв. "Чайка" в друга сграда в града. Крайно решение обаче все още няма.

Разтревожени от евентуалното преместване, родители на малките спортисти излязоха с подписка срещу готвените промени. В нея те посочват, че в настоящата сграда има четири тренировъчни бази, които не биха могли да бъдат заместени от един физкултурен салон. Освен това училището се намира в близост до другите спортни бази, в които тренират учениците. Сред тях са спортният комплекс „Черно море”, залала по спортна гимнастика, Дворецът на културата и спорта.

Училището работи на двусменен режим и ако учебната му база бъде преместена в сграда в друг район на града, това би означавало, че децата минимум четири пъти дневно ще използват друг транспорт, за да се придвижват от училище до спортните бази. „Това би било пагубно за семейните ни бюджети, тъй като те ще бъдат натоварени с разходи за закупуването на карти за допълнителни автобусни линии”, аргументират се родителите. „Времето, през което децата на Варна трябва да тренират и да учат. ще бъде прекарвано в пътуване до спортните бази. Това ще се отрази на техните спортни и учебни резултати”, убедени са те.

Родителите припомнят, че задачата на Спортното училище е да подготвя състезатели за попълване на националните отбори. А с преместването на училището ще бъде възпрепятствана дейността му и учениците в него ще бъдат лишени от равен шанс на обучение и развитие в спортната им кариера, допълват те.