Решено: 15 август ще е почивен за варненци
Решено: 15 август ще е почивен за варненци / Дарик Варна, архив

15 август ще е почивен ден за варненци. Това реши местният парламент във втория ден от редовното 9-то заседание на съветниците.

Така за поредна година жителите на морската столица няма да работят на празника на града. Миналата година решението бе взето в последния момент, броени дни преди празника, заради недоразумение между институциите. Местната власт очакваше то да дойде от правителството, каквато беше досегашната практика. По-късно стана ясно, че по въпроса трябва да се произнесе Общинският съвет. С промените в Закона за местното самоуправление в правомощията на местния парламент е да обявява определени дати за празнични и неработни дни на града.

Празникът на Варна се отбелязва от 1993 г. в деня на Успение на Пресвета Богородица. През 2007 година за първи път 15 август бе обявен и за почивен ден. Така за първи път в историята на България град празнува своя празник като неприсъствен ден.

Съветниците приеха и предложените корекции в маршрута на две линии на градския транспорт. Променена бе първоначалната спирка на автобусни линии с номера 9 и 109. Рейсовете ще тръгват от „джоба" на жп гарата, където са спирките на №22 и 41.