Разпънаха бюджета на Варна до 194,5 млн.
Разпънаха бюджета на Варна до 194,5 млн. / netinfo
Доизграждането на водопровода Варна -Златни пясъци ще бъде финасирано с част от парите, събрани от курортна такса, стана ясно по време на заседание на общинската комисия по финанси и бюджет.

Общинската администрация прпуснала да заложи в рамките на бюджета средства за довършване на водопровода. Канализацията към курортa е ключова, a необходимите средства за довършванетo й са 3,5 млн. Задължение на Общината е да изгради водопровода в участъка от Траката до Златни пясъци, като изпълнението на проекта трябва да започне наесен, обясни шефът на дирекция Инженерна инфраструктура инж. Венелин Жечев.

По предложение на председателя на общинския съвет Борислав Гуцанов общинарите решиха да подпомогнат доизграждането на канализацията с 500 000 лева от увеличение на куротната такса в общината. Тя пък се очаква да бъде вдигната до 2-3 месеца, заяви Гуцанов.

За доизграждането на водопровода ще бъдат използвани и 500 хиляди лева, предвидени за велоалеи в града. Парите бяха пренасочени, тъй като неяснотите около изграждането на велоалеите са все още много.

В новия, разпънат вариант на бюджета, ще има и 700 хиляди лева повече за неотложни дейности в здравеопазването. Допълнителни пари ще отидат и за закупуването на нов роял за нуждите на Градската художествена галерия. Цената на музикалния инструмент е 200 хил. лв.

Съветниците гласуваха и за намаляване на средствата, предвидени като участие на Общината в празненствата по случай половинвековния юбилей на Златни пясъци. Вместо 120 000, за празника на курорта ще бъдат отделени едва 50 000 лева, отново по предложение на общинският председател.

Така морската столица отново ще разполага с рекорден за историята си бюджет. Първоначално предвидените 193 млн. се увеличиха на 194,5 и така бяха приети от комисията по финанси и бюджет.

Съветниците дадоха съгласие Общината да изтегли 30 милиона директен заем от родни банки. Срокът на погасяването му ще е 12 години, първите 4 които гратисен период. По-голямата част от заема, около 2/3, ще отиде за Спортно-развлекателния комплекс в “Младост”.

Промените предстои да бъде гласувани на редовната общинска сесия в петък.