Расте броят на делата срещу пияни шофьори
Расте броят на делата срещу пияни шофьори / netinfo
С близо 100 повече са делата за първото полугодие на тази година, внесени и разгледани от Варненския районен съд срещу шофьори, които са карали с над 1,2 промила алкохол в кръвта. За сравнение: през същия период на миналата година разгледаните от ВРС такива дела са 284 при 380 дела за първото шестмесечие на 2008 г., съобщават от пресслужбата на Съдебната палата.

През последните два месеца прави впечатление и нарастването на броя на внесените дела за шофиране с алкохол, които се образуват по реда на незабавното или бързото производство. Това е процедура, при която в рамките на 3 или 7 дни от извършване на престъплението извършителят се предава на съд.

Само днес по реда на бързото производство петима души се изправиха пред районния съд по обвинение, че са управлявали автомобил след употреба на алкохол. Трима от тях бяха наказани със 6 месечна пробация и лишени за различни периоди от време от правоуправление на МПС. Други двама за същото престъпление получиха условни присъди, съпроводени отново с отнемане на шофьорската книжка.

ВРС лиши от свобода за 4 месеца с 3 г. изпитателен срок 26-годишен студент във ВСУ. Миналата събота в района на местност "Ален мак" Симеон Костадинов влязъл в пререкание, обиждал и дори ударил с лакът служител на полицията. Студентът бе осъден условно за хулиганство и съпротива на орган на властта.