Работници без заплати заплашиха със съд брата на Милен Велчев
Работници без заплати заплашиха със съд брата на Милен Велчев / Sofia Photo Agency, архив

Около 200 души персонал в хотелите „Хелиос“ и „"Дабълтрий Хилтън" в комплекса „Златни пясъци“ ще заведат съдебни искове заради неизплатени трудови възнаграждения, съобщиха част от служителите пред журналисти. Двата хотела са собственост на брата на бившия финансов министър Милен Велчев - Георги Велчев.

Работниците не са получили заплати за август и септември, като общата дължима сума е около 1000 лева на човек. Опитите им да се свържат с изпълнителния директор и техен работодател Стефан Петков, когото не познават лично, останали напразни, разказа една от потърпевшите Павлина Николова. Въпреки че по трудов договор трябвало да работи в хотелите до края на октомври, тя била освободена без предизвестие на 15-ти септември, без да вземе заплати за последните месец и половина.

Служителите са получавали трудови възнаграждения в пликове без да се подписват под ведомости, разказа барманът Ивайло Янков. Въпреки че и двата хотела са били пълни през цялото лято, той, както и други негови колеги, останал без заплати. Справка показала, че работещите са били осигурявани.

Потърпевшите са сигнализирали за случая Инспекцията по труда преди месец, откъдето им отговорили, че на посочения софийски адрес не може да бъде открита фирмата „Хелиос Хотелс“ ЕАД.

Служителите ще потърсят съдебна отговорност от ръководството на двата комплекса с помощта на КТ „Подкрепа“ във Варна. Те призоваха Георги Велчев, който, заедно с брат си и родителите си, е посещавал хотелите през лятото, да изплати дължимите суми.