/ Дарик Варна
Преди повече от 130 години във Варна е направено първото антропологично изследване в България. Това е установила работна група, предприела най-мащабното до момента проучване на историческите архиви и публикации, свързани с дейността на Варненското медицинско дружество.

Антропологично изследване на населението във Варна е дело на военния лекар д-р Йордан Севов. Резултатите от проучването се оказали непознати дори за медицинската общественост у нас, разкри доц. Димитър Ставрев, преподавател в Медицинския университет в морската столица.

Допреди няколко години се считаше, че първото антропологично изследване у нас е направено от д-р Йонас Басановичус, също член на Варненското медицинско дружество. 

Данните от проучването на варненските лекари служат за сравняване на показателите  към края на 19-и век със съвременните антропологични данни. Съпоставката и с други изследвания показва, че нарастването на ръста на българите става равномерно, отбеляза доц. Ставрев. 

Издирените документи на Варненското медицинско дружество ще бъдат изложени в постоянна експозиция в Музея по история на медицината в града. Дигитализираните архиви на дружеството пък ще бъдат качени на сайта на университета. 

135 години от основаването на Варненското медицинско дружество
Дарик Варна

Варненското медицинско дружество е учредено на 10 декември 1883 г. То е второто подобно в страната, но по значение впоследствие играе първостепенна роля за научното и професионалното организиране на лекарите в следосвобожденска България. Сред най-изявените му членове са били д-р Анастасия Головина, д-р Борис Окс, д-р Йонас Басановичус, д-р Ангел Пюскюлиев и други. 

В устава на Варненското медицинско дружество ясно са били дефинирани три основни цели:
- Да служи на членовете на дружеството като средство за по-нататъшно научно и практическо медицинско образование
- Да изучава местните санитарни условия и нужди и да съдейства на администрацията за разрешение въобще на санитарните въпроси
- Да се грижи за разпространение сред населението на правилни понятия относително запазване на здравето и помощ в случай на заболяване. 


След основаване на Българския лекарски съюз, Варненското медицинско дружество се саморазпуска и се влива в новата структура. 

Има много непроучени и недостатъчно известни факти както за създателите на Варненското медицинско дружество, така и за много други изтъкнати варненски лекари, изтъкна доц. Емануела Мутафова, декан на Факултета по обществено здравеопазване. Според нея създателите на дружеството са проявили изключителна далновидност, а поставените цели са изключително актуални и днес.

135 години от основаването на Варненското медицинско дружество
Дарик Варна

135-тата годишнина от основаването на Варненското медицинско дружество ще бъде отбелязана с поредица от събития, обявиха от Медицинския университет, като реален наследник на пионерите в медицината и тяхното дело. 

През април ще се проведе научен форум "Детското  здраве  в България – исторически поглед", организиран от Факултета по обществено здравеопазване и Българското дружество по история на медицината. През май с инициативи ще бъде отбелязан Европейският ден на морето (20 май), а през октомври е предвиден пленарен доклад в научна конференция на Секция „Медицина и дентална медицина“ към Съюза на учените във Варна.

Студентите и специализантите от МУ-Варна ще се срещнат с годишнината в своите лекционни курсове от свободно избираемата дисциплина „История на медицината“, и в специалната тематична рубрика от курса за следдипломно обучение по „История на медицината“. Финалът на юбилейните чествания ще бъде Заключителната научна конференция на Българското дружество по история на медицината, която ще се състои в навечерието на учредителната дата на Варненското медицинско дружество – 10 декември. 

Отчитайки приносите на д-р Ангел Пюскюлиев не само като учредител и деятел на дружеството, но и като кмет на Варна, ще бъде учредена награда на негово име, която ще се връчва на промоцията на Факултета по обществено здравеопазване.