Първолаците във Варна с 200 повече от миналата есен
Първолаците във Варна с 200 повече от миналата есен / netinfo
Броят на първолаците във Варна, които ще тръгнат на училище от следващата седмица, ще достигне 2900. Това прогнозира пред Дарик Добринка Радева, началник отдел “Инспектиране и организационно-методическа дейност” към Регионалния инспекторат по образование.

По последни данни от юли броят на първолаците в морската столица ще е 2684. Заради движението на ученици обаче е трудно да се каже колко точно деца ще постъпят в първи клас през новата учебна година в града. Записванията и преместванията продължават до 14 септември, обясни Радева. Прогнозните данни обаче сочат, че първолаците във Варна ще са с около 200 повече от миналата година. Общо в областта в първи клас се очаква да постъпят над 4000 малчугани.

Във Варна най-голям e напливът за записване на първолаци в училищата “Климент Охридски”, “Кирил и Методий”, “Петко Славейков” и VIII СОУПЧЕ "А. С. Пушкин" /руското училище/.

Заради оптимизацията на училищната мрежа 12 училища в областта ще бъдат закрити. По три школа няма да отворят врати в общините Вълчи дол и Ветрино, по две в Провадия и Аксаково и по едно в Белослав и Аврен.

В повечето училища безплатните учебници са доставени на 100 процента. Забавяне на доставката има само при доставката на учебниците за VІІ клас, заради процедурата по избор на учебници, разкриха от образователния инспекторат. От тази година седмокласниците започват да учат по новата учебна програма, което наложи и променята в съдържанието на помагалата.