Проверяват качеството на храната в курортите
Проверяват качеството на храната в курортите / Sofia Photo Agency, архив

Във връзка с настъпващия летен туристически сезон Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна засилени проверки в обекти на територията на курортите и курортните селища в областите Варна, Бургас и Добрич. Областните дирекции по безопасност на храните проверяват обекти от търговската мрежа, подвижни, временни и сезонни обекти и такива с дейност кетъринг. Особено внимание се обръща на заведенията за обществено хранене в хотелските комплекси и обектите предлагащи оферти за почивка от типа „all inclusive", съобщиха от агенцията.

Изпълнителният директор на БАБХ е разпоредил да се проверява във всеки обект дали е назначено лице по трудов договор, което да притежава документ за висше или средно специално образование в областта на хранителната промишленост или да има придобита квалификация в същата област по Закона за занаятите.

Преди дни в курорта „Златни пясъци" се състоя работа среща, на която бяха дискутирани актуални въпроси, свързани с изискванията при регистрацията на подвижни и временни обекти и автомати за продажба на храни, за дейност „кетъринг" и за изискванията към заведенията за обществено хранене, предлагащи услугата „all inclusive".

На срещата са присъствали представители на Съюз на хотелиерите в „Златни пясъци", Съюз на собствениците в „Златни пясъци", Варненска туристическа камара, Варненска асоциация на ресторантьори и хотелиери, Варненско дружество на сомелиерите и Областната дирекция по безопасност на храните - Варна.