Всички детски кухни във Варна от днес ще работят по нормален график, съобщават от общинското дружество „Стопанска и спомагателна дейност”. Три от тях бяха затворени миналата седмица, след като 15 деца постъпиха в болница със салмонела.
Всичките 63 служители на фирмата са били изследвани, като резултатите им са отрицателни.
Прокуристът на дружеството Иванка Яначкова съветва родителите стриктно да спазват изискванията за поднасяне на получената от детските кухни храна. Тя е изчислена за един прием и затова е добре да се дават супа, основно ястие и десерт. Безопасно е храната да се съхранява най-много 2 часа след получаването й, а след това задължително трябва да се поставя в хладилни условия. Ако се наложи повторно даване на някое от ястията, то задължително трябва да се загрее отново до над 80 градуса.
„Стопанска и спомагателна дейност” приготвя храната за над 4000 деца във Варна.