Протестът във Варна, ден 22: Десетки хиляди въстанаха срещу кмета и други местни политици
Протестът във Варна, ден 22: Десетки хиляди въстанаха срещу кмета и други местни политици / снимки: Impact Press Group, РТВЦ Варна, Иван Узунов и bTV

Проследете какво се случи във Варна в реално време на 22-ия пореден протест в морския град. Варна въстана в деня на Националния празник - 3 март.

10:50 ч. Хиляди варненци се събраха в градинката до общината, за да се включат в 22-тия пореден протест във Варна. По музикална уредба прозвучаха патриотични песни. Участниците развяха множество трибагреници и издигнаха плакати: „Ние ви избрахме, ние ще ви свалим”. „Некадърниците вън от общината. „Да сложим край на циркаджийските номера на кмета.

10:54 ч. Прозвуча песента от филма „На всеки километър”, която беше освиркана и незабавно спряна. Част от множеството се насочи към Катедралата, за да се включи в импровизиран флашмоб.

11:00 ч. Едното платно на бул. „Мария Луиза” е блокирано от протестиращи. Очаква се шествието да тръгне след 11:30 часа.

11:03 ч. За пореден път бяха отправени призиви за даряване на кръв за самозапалилия се пред общината Пламен Горанов.

Протестът във Варна ден 22 Десетки хиляди въстанаха срещу кмета и други местни политици
netinfo

11:07 ч. На импровизираната трибуна е издигнат плакат-карикатура на Кирил Йорданов и Янко Станев, които държат табела „Варна е най-добрият град за крадене в България”. Вижда се и плакат с текст „Кметът на Солун е в затвора”.

11:10 ч.
Участници в демонстрацията съобщиха, че тази сутрин ГЕРБ официално са оттеглили подкрепата си за Кирил Йорданов. Това беше посрещнато едновременно с аплодисменти и с освирквания.

11:12 ч. Около 30 мотоциклетисти се присъединиха към протестиращите.

11:15 ч. Шествието се отправи към паметника на Васил Левски на сп. "Явор" в кв. "Левски". Движението по бул. "Осми Приморски полк" е блокирано.

11:20 ч. Колоната е дълга около 700-800 метра в двете платна. "Воини или роби - сами си избираме", гласи един от плакатите.

11:25 ч. Протестиращи изписаха с телата си БЪЛГАРИЯ. Снимката на спонтанния флашмоб е от БТВ.

Протестът във Варна ден 22 Десетки хиляди въстанаха срещу кмета и други местни политици
netinfo

11:26 ч. Пред офиса на банка ДСК зад автобусната спирка на общината беше запалено чучело, на което пишеше: "Банка - поробител".

11:35 ч. Други две подобни чучела бяха изгорени пред клонове на Райфайзенбанк и TBI.

11:39 ч. Шествието се води от кукери. Гайдари изсвириха химна и песента "Хубава си, моя горо".

11:41 ч. В началото на колоната демонстранти бутат контейнер за боклук със залепени снимки на Кирил Йорданов, Веселин Марешки и Борислав Гуцанов с надпис: "От един тим".

Протестът във Варна ден 22 Десетки хиляди въстанаха срещу кмета и други местни политици
netinfo

11:55 ч. Десетки хиляди са варненците навън. Пред сградата на НАП няколко гайди и тъпан засвириха народна музика. Десетки се хванаха на хорото, а към тях се присъединиха и кукерите. Сред множеството има и няколко големи кучета, облечени от стопаните си с трикольор.

12:01 ч. Колоната е повече от километър в шесте пътни ленти. За разлика от предишните протести този път демонстрацията протича по-скоро празнично. Почти липсват скандирания, чуват се предимно свирки, тромби, вувузели.

12:11 ч. След като стигна до паметника на Апостола в кв. "Левски", шествието се насочи към ВиК.

12:14 ч. Към демонстрантите се присъединяват нови и нови хора, които развяват българския трибагреник. Те си честитят националния празник - 3 март.

12:24 ч. Периодично се чуват скандирания срещу Кирил Йорданов. Някои от протестиращите носят плакати: "Киро - вън - продажник", "Off - Кирил Йорданоff". Под една от снимките на градоначалника е написано: "Aко срамът и бездушието имаха човешки лица, това е едно от тях".

12:34 ч. Настроението се подгрява от патриотични песни, които звучат от камионче, съпътстващо шествието.

12:44 ч. Шествието пресече бул. "Цар Освободител", след което се оправи по ул. "Отец Пайсий". В една от уличните дупки демонстрантите поставиха лика на Кирил Йорданов. Движението по улицата не е отцепено, хората минават между колите, които ги поздравяват с клаксоните. Колоната се води от червен джип, на който се е качил един от лидерите на протеста Иван Петров.

12:56 ч. Колоната е на Кръглата банка - на кръстовището на бул. "Владислав Варненчик" с ул. "Отец Пайсий". Протестиращите издигнаха огромен лозунг с надпис: "Долу кмета! Долу ЕРП-тата!".

Протестът във Варна ден 22 Десетки хиляди въстанаха срещу кмета и други местни политици
netinfo

13:02 ч. Демонстрантите се отправиха към Катедралата. "Варна е ядосана, защото е анатимосана!", гласят част от лозунгите. Критики има и към лидера на БСП във Варна Борислав Гуцанов. "Гуцанов и ти си мърша", пише на един от плакатите.

13:09 ч. Колоната е дълга повече от километър. Минавайки покрай Централна поща, демонстрантите освиркаха огромния лик на Веселин Марешки, поставен на фасадата. Срещу аптечния бос имаше и скандирания "Марешки - боклук".

13:16 ч. Протестиращите се движат по бул. "Мария Луиза" към общината. Начело на колоната е Иван Петров, който не спира да надъхва хората. Сред демонтрантите се вижда мъж, маскиран като вампир. Ще събудим обществото и ще го изкореним". Друг протестиращ държи карикатура на Кирил Йорданов. "Пламен подпали сметките ви към мафията, разбрахте ли", гласи трети лозунг.

13:21 ч. Около 200-300 души останаха пред Катедралата, където тропнаха едно хоро.

Протестът във Варна ден 22 Десетки хиляди въстанаха срещу кмета и други местни политици
netinfo
13:32 ч. Пред общината множеството беше посрещнато от около 500 души други протестиращи. Хората скандират "Оставка", като същевременно продължават да се множат. Целият булевард "Мария Луиза" е пълен с народ. Сградата на общината е оградена от жандармеристи.

13:44 ч. Протестиращите плътно обсадиха общината и започнаха да хвърлят яйца по фасадата. Междувременно беше опънат огромен черен плакат с бели букви с надпис: "Затвор за вас, крадливи общинари. Киро, Янко, Гуци + тим-а, другари".

13:52 ч. Прави впечатление, че скандиранията за оставка на кмета Кирил Йорданов са сравнително краткокрайни и са подкрепени от една част от множеството. Междувременно беше издигнат поредният огромен плакат: "Народът не преговаря".

14:08 ч. Непосредствено пред стълбите на общината бе оставен контейнерът с ликовете на Кирил Йорданов, Веселин Марешки и Борислав Гуцанов и с надпис "Това ли искате?". До кофата, пълна с боклуци, има няколко кори със сурови яйца. Плочките пред общината са изпоцапани от хвърляните преди това яйца.

14:13 ч. Срещу мирно протестиращите граждани пред общината се приближава шумна агитка от фенове на ФК "Черно море", които хвърлят димки и пиратки. Те наброяват около 100-200 души. Полиция прегради пътя им, за да предотврати сблъсък между тях и протестиращите. Още не е ясно какво точно иска футболната акитка.

14:23 ч. Агитката мина съвсем мирно през множеството, ескортирана от полицаи и пеейки националния химн. Не бяха забелязани дори намерения за сблъсъци. Някои от протестиращите все пак заподозряха опит за провокация в тяхното появяване.

Хората вече се разотиват, в момента обаче пред общината все още има няколко хиляди души.

14:27 ч. Веселин Марешки се появи пред общината. В момента говори пред насъбралите се хора. Той призова утре кметът да подаде оставка, а след него и целият общински съвет. Марешки съобщи, че неговите трима съветници напускат местния парламент.

Междувременно във Фейсбук се разпространява писмо от Цветелина Тънмазова - един от съветниците на Марешки. С писмото си тя обявява гладна стачка от днес. Ето част от него:

"... от днес, 3 март 2013г., обявявам гладна стачка с искане за назначаване на ефективна, обстойна и независима проверка на дейността на Община Варна, в това число действията на кмета, заместник кметовете, всички директори на дирекции и общинския съвет за период, включващ минимум настоящия и предходния мандат. Проверка за същия период на всички обществени поръчки- условия, участници в комисиите, сключени договори. Проверка на разходваните средства от общинския бюджет. Проверка на общинските търговски дружества и общинските предприятия. Изнасяне на общественото внимание на констатациите от проверката и в случай на установени нарушения, подвеждане под отговорност на съответните лица."

14:35 ч. Веселин Марешки обяви, че утре в 11.00ч. ще отговаря публично на въпроси, закачен на детектор на лъжата. Демонстрацията ще бъде в МЦ "Младост", който е собственост на Марешки.

Множеството го замеря със стотинки, които уцелиха и репортерите. Чуват се скандирания "Марешки вън!". В момента аптекарският бос се опитва да отговори на гневни въпроси на хората, които го питат на колко хора е платил и колко на последните местни избори, както и къде е бил в последните 22 дни на протести във Варна.

Марешки намекна пред ТВ7, че би се запалил по примера на Пламен Горанов, но в последствие каза: "Аз искам, но не мога."

14:42 ч. Под викове "Марешки вън!" бизнесменът си тръгна, последван от около 50 души. Той обяви, че хората, които викат срещу него, са провокатори.

Преди това той съобщи още, че ще се яви сам на парламентарните избори, без партията на Яне Янев. Официалното разтрогване на коалицията "РЗС с Марешки" ще стане ясно следващата седмица.

14:56 ч. Протестът е към своя край. Само няколко групи хора останаха пред общината, за да разговарят. Движението по бул. "Мария Луиза" е възстановено.