Процесът „Килърите“ започна с повторен разпит на свидетел
Процесът „Килърите“ започна с повторен разпит на свидетел / DarikNews.bg, архив

С повторен разпит на свидетелката Виржиния Гогова Варненският апелативен съд започна поредното съдебно заседание по делото „Килърите”. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата. Гогова вече е разпитана пред Шуменския окръжен съд, но бе призована повторно по изричното искане на подсъдимия Петър Стоянов – Сумиста. Изясни се, че от 2009 година до преди три месеца Гогова се лекувала в метадонова програма от зависимост към хероина. Към настоящия момент тя е приключила с лечението.

Защитата на подсъдимите поиска да се назначи съдебно - психиатрична експертиза, която да отговори на въпроса дали жената може да дава достоверни показания. Според държавното обвинение няма основание съдът да подлага на съмнение физическото и психическо състояние на поисканата от тях свидетелка. Варненският апелативен съд отхвърли искането за експертиза, а от прокуратурата припомниха, че при четиричасовия разпит на Гогова пред първата съдебна инстанция не е възникнало никакво съмнение и не е била искана експертиза, въпреки че и тогава свидетелката е била на метадоново лечение.

Към Гогова бе отправено питане дали е била в Гърция в от 25-ти до 30-ти юни на 2009 година -  дните преди убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Петър Стоянов поиска от свидетелката да му отговори дали някой й е звънял по телефона преди днешното съдебно заседание и дали е получавала указания какви показания да дава пред съда.  Гогова бе попитана и кой я запознал със сочените за физически извършители на убийството на бизнесмена Румен Рачев - Владимир Филев и Георги Трифонов, които след убийството му на 3 юли 2009 година се укриват в хижа „Вада”. Припомняме, че през юни 2011 година останки от телата на двамата мъже бяха намерени случайно от овчар край софийско село. ДНК експертиза установи, че убитите мъже са Филев и Трифонов.

Гогова изясни, че познава Янко Попов–Туцо от лятото на 2009 година, а с хижаря Райчо Стойнев се познавала от преди това. Разпитът на свидетелката ще продължи в следобедното заседание, което започва в 14 часа.