Пробите на контактните със заразеното с антракс месо са отрицателни
Пробите на контактните със заразеното с антракс месо са отрицателни / kmeta.bg

Пробите на 22-ма от общо 26 контактни със заразеното с антракс месо са отрицателни, съобщи за Дарик шефът на Регионалната здравна инспекция във Варна д-р Дочка Михайлова. Преди дни болестта отне живота на 53-годишния фермер Румен Стоянов от село Млада гвардия заради заразена крава.

Установени са хората, които са имали контакт със заразеното месо. Взети са проби от 22-ма, които са дали отрицателен резултат. Една проба се доработва. Очаква се днес да постъпят за изследване и останалите, включително и свързаните с втория случай на умряло животно. Всички контактни продължават да приемат антибиотици, обясни д-р Михайлова.

Причината за появата на антракс във варненското село Млада гвардия са проливните дъждове преди месец, обясни изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните Дамян Илиев. Валежите са отнели горния слой на почвата и са се появили спори на болестта, които могат да оцелеят десетилетия в земята. В съседното село Невша преди много години е имало огнище на антракс.

„Все още има опасност да се появят случаи на заразени животни, което не значи, че се създава епидемия. Това е съвсем нормална ситуация, защото огнището е на пасището. То сега е изсъхнало и животните с тревата вероятно приемат и пръст“, коментира Илиев, който посети селото.

Всичките над 600 животни в Млада гвардия ще бъдат ваксинирани още днес, но докато развият имунитет ще е нужда седмица. През този период те няма да напускат оборите, като на стопаните ще бъдат осигурени вода и храна. По време на карантината се забранява коленето на животни и продажбата на продукция, а издоеното мляко ще бъде изхвърляно.

„Стопанинът на болно животно е длъжен да уведоми ветеринарния лекар, с когото има договор. Лекарят преценява ситуацията и уведомява държавните служби, след което ние вземаме мерки при съмнения за нещо опасно“, добави Илиев. Той допусна, че има пропуски в процедурата и все още не е ясно какво е съобщил починалият от антракс Румен Стоянов на ветеринарния лекар в селото.

Все още не се знае причината за смъртта на кравата, която е починала в неделя. Нейният собственик е съсед на Стоянов. От животното ще бъде взета проба преди да бъде заровено в дълбок трап. Трупът и мястото ще бъдат дезинфекцирани със сода каустик.