Природозащитници спъвали евтаназията на агресивни кучета
Природозащитници спъвали евтаназията на агресивни кучета / DarikNews.bg, архив

Над 220 сигнала за агресивни кучета са получени от началото на годината във Варна, съобщи шефът на приюта в Каменар Иван Иванов. 100 от четириногите са били хванати с декларация за агресивност, подписана от потърпевши хора и свидетели. Някои от документите дори са били придружени от медицински свидетелства, издадени от Спешна помощ, разкри Иванов в рамките на заседание на комисията "Обществен ред и сигурност".

В момента в приюта има 102 кучета. От началото на годината са заловени 404 животни, 304 от които са кастрирани. Иванов сподели, че случаите в София, при които жители на блокове хранят бездомни кучета, не са единични. Той разказа за човек във Варна, пред чиято врата до асансьора на блока живее бездомно куче.

"Човекът не може да се прибере у дома. Същевременно 15 семейства хранят кучето и протестират срещу неговото отвеждане", коментира той.

На въпрос на журналисти защо агресивните животни не се евтаназират Иванов поясни, че съгласно действащото законодателство декларацията за умъртвяване на животно трябва да се подпише от управителя на приюта, ветеринарен лекар и представител на природозащитна организация. В момента има искане за евтаназия на агресивно куче, ухапало дете.

"Разпратили сме писма до 4-5 организации и в 7-дневен срок очакваме отговор от тях. Да видим какво ще се случи. Може някоя от тях да прояви съчувствие към детето", каза Ивано Иванов.

Общинските съветници одобриха актуализирана Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета във Варна, която предвижда въвеждането на електронен регистър.