Предлагат Пиндови за почетни жители на Варна
Предлагат Пиндови за почетни жители на Варна / netinfo
С дарение за 1 милион лева МБАЛ “Света Анна” закупи скъпа уникална апаратура. Средствата са от известното канадско семейство Крум и Ева Пиндови и дарението е трето поред. Първо е доставен действащият в момента скенер. Миналата година са дарени над 100 000 канадски долара, дадени за апаратура. Преди няколко месеца изпълнителният директор д-р Жан Доревски подписа договора за дарение на стойност 1 милион лева. Преди отпускането на сумата е представен точен списък за какво ще се използват парите, които впоследствие са преведени в БЧК и вече е осигурена посочената скъпа апаратура и оборудване. Д-р Доревски заяви, че в знак на благодарност най-малкото, което може да направи е да предложи на кмета Кирил Йорданов канадското семейство Пиндови да бъдат обявени за почетни жители на град Варна.

Крум Пиндов е израстнал във Варна и преди години му е направена спешна операция в МБАЛ “Св. Анна”. Пациентът, който живее в Канада, останал доволен от квалификацията на персонала, грижите и отношението към него и решава в знак на признателност да дари болницата с апаратура и средства. Как да стане усвояването на последните суми реши БЧК, който е посредник в акцията, осъществявана със съдействието на Канадския Червен кръст и респективно националното ръководство на БЧК. Към договора е приложен и списък с нужната за лечебното заведение апаратура и оборудване. Финализирането на цялата процедура стана възможно чрез съдействието на близката до семейството г-жа Йоанна Цукато и съпругът й Ники Янков. Г-жа Цукато също е родена във Варна, а съпругът й представлява интересите на семейство Пиндови в България. Тя сподели, че интересите на г-н Пиндов към болницата са обусловени от факта, че ръководството има перспективно мислене и са изключително добронамерени индивидуалисти.

Новите придобивки са лапароскопска апаратура Olympus, пациентски респиратори Draeger, кувьоз интензивен, респиратор за новородени, монитор за новородени, перфурзори, както и болнични легла с шкафчета и матраци. Апаратурата и оборудването са определени по оптимални цени според офертите на отделните фирми, като стойността им е доста висока, но се е търсело съответствие на качество при по-поносими цени.

Получената апаратура е разпределена предимно за хирургиите и операционните. Първият апарат е респиратор за ОАРИЛ. Втората значима придобивка е видеолапароскопско оборудване за оперативното отделение с ултразвуков скалпел, ултразвуков диструктор, хистерорезектор и инструменти за тях. Те ще се използват за лапароскопски операции в областта на коремната хирургия, гръдната хирургия, акушерството и гинекологията, като вече се правят и органосъхраняващи операции при определен тип заболявания, каза д-р Доревски.

По неговите думи във Варна няма другаде подобно оборудване и това е голяма придобивка за МБАЛ "Св. Анна”. Получени са още 10 перфурзора и аспирационна помпа. Перфурзорите са разпределени в детско отделение, неонатологията, ОАРИЛ, съдова хирургия и други, а аспирационната помпа е за отделението по уши – нос – гърло. През лятото дойде пратката и за неонатологията, включваща два монитора, два кувьоза, един респиратор за новородени, допълни д-р Доревски.