Повече кувьози искат от варненските болници
Повече кувьози искат от варненските болници / netinfo
Повече кувьози искат от варненските болници
22373
Повече кувьози искат от варненските болници
  • Повече кувьози искат от варненските болници

Неонатологичните отделения във Варна са три и разполагат с общо 28 кувьоза. Голяма част от тях са в добро състояние, но броят им е недостатъчен, твърдят шефовете на отделенията. Въпреки липсата на още апарати обаче няма регистрирани новородени недоносени деца с трайни очни увреждания.

Болница “Св. Анна” разполага с осем кувьоза, от които пет са нови. За нуждата от още поне 3 - 4 апарата д-р Миглена Маринова, началник на неонатологичното отделение в здравното заведение е сигнализирала до общината, Районния център по здравеопазване, комисията по здравеопазване, както и до редица фирми. Единствен се отзовава представител на бизнеса, който преди месец дарява един кувьоз. Цената на апаратите варира от 25 до 30 000 лв. Когато постъпва на работа, д-р Маринова заварила 20-годишни кувьози, които практически са неизползваеми.

В неонатологичното отделение в “Св. Анна” досега не е имало случай, в който да се прави съдбоносен избор кое между две бебета да бъде спасено и кое – не, заради липсата на достатъчно кувьози, твърди д-р Маринова. По думите й, поставянето на две бебета в един кувьоз е недопустимо, тъй като противоречи на хигиенните изисквания.

Неонатологичното отделение към АГ болницата във Варна разполага с 15 кувьоза, от които 5 са нови. Д-р Виолета Черноокова, завеждаща отделението е категорична, че апаратите не стигат, тъй като се обслужват голям брой родилки. Нужни са поне още 10 кувьоза, обясни д-р Черноокова. Недостигът на апарати е не само неудобство, но и понякога предполага съдбоносни решения кое бебе да бъде с приоритет.

Повече – в звуковия файл!