Повече хора ще се грижат за лъвовете и мечките в зоопарка
Повече хора ще се грижат за лъвовете и мечките в зоопарка / Дарик Варна, архив

Повече хора ще сe грижат за животните във варненския зоопарк. Съветниците от комисията по структури и общинска администрация дадоха „зелена светлина“ за увеличаване на числения състав на зоологическата градина с трима души. Двама работници ще хранят животните и ще почистват клетките им, а третият човек ще се грижи за тревните площи и алеите.

За необходимостта от повече служители алармира управителят Иванка Стоянова. По думите й зоопаркът разполага с по един гледач за всеки сектор и в рамките на 8-часовия работен ден той няма физическата възможност да се справи с всички задачи. Работниците не могат да ползват и полагаем годишен отпуск или болнични, тъй като няма кой да ги замества.

В зоологическата градина има 300 животни от 65 вида, които се простират на територия от 23 декара. „За тази  огромна площ се грижи само една чистачка, което е непосилна работа“, обяснява Стоянова в писмо до кмета.

Заради предстоящото подновяване на лиценза на зоокъта предстои оборудване на клетките на животните със съоръжения за катерене, кацане и пр. в зависимост от биологичните им особености. Новите работници освен че ще се грижат за животните, ще поддържат клетките и съоръженията, допълва Стоянова.

В зоопарка в момента работят общо 19 души – един ветеринарен лекар, четирима гледачи, трима пазачи,един биолог, двама продавачи на билети и др.

Съветниците утвърдиха също нова структура в рамките на съществуващата численост на общинското предприятия „Инвестиционна политика“.

Преди началото на заседанието шефът на местния парламент Николай Апостолов съобщи, че председателят на комисията Николай Стоянов от ГЕРБ е получил инсулт и е опериран. До възстановяването му на неговия стол ще седи Владимир Тонев от "Нашият град", който има опит в ръководенето на комисии.